Tjöck-Påskmark ungdomsförenings styrelse utsåg i torsdags Café Tinka-ägarna Michael Granlund och Tiina Rosenback som Årets Tjöckbor.

– De är väldigt tillmötesgående och tjänstvilliga. Det finns inga problem, allt man ber dem om så löser de, fast det kan kännas hopplöst. Även om de har mycket jobb så säger de alltid att de hinner. De är flexibla och ställer upp för byn, och har också hjälpt ungdomsföreningen mycket, säger Håkan Antfolk som sitter i ungdomsföreningens styrelse om motiveringen.

Årets Tjöckbo utsågs på ungdomsföreningens återkommande sommarfest på lokalen i Tjöck. Detta var sjätte året festen ordnades, dock har sommarfesten inte ordnats på två år då byggnaden varit uthyrd. Detta var första gången som Årets Tjöckbo utsågs.

Ungdomsföreningens styrelse som utsåg utmärkelsen består av cirka tio Tjöckbor och före detta Tjöckbor och är till hälften tonåringar och till hälften lite äldre.

– Vi har tidigare haft hemliga gäster på ungdomsföreningens sommarfest. Nu tänkte vi att vi skulle ta ett annat grepp så det inte är samma varje år, säger Antfolk om valet att utse Årets Tjöckbo.

Sommarfesten ordnas varje torsdag före sommarmarknaden, främst för att emigranterna ska ha möjlighet att träffa varandra och byborna. På festen bjuds även på lätt underhållning av spelmanslag och lokala artister, samt dans. Det blir troligtvis en upprepning av utmärkelsen Årets Tjöckbo nästa år.

– Det finns många som utmärker sig i en såhär liten by. Ett sätt att ge lite uppmärksamhet och erkänsla för det de jobbar med, många i det tysta, säger Håkan Antfolk.

KORRIGERAD: I en tidigare version stod felaktigt att Henrik Antfolk uttalade sig. Vi beklagar namnförväxlingen.