Badvattenkvaliteten vid Fagerö badstrand i Rangsby är god enligt de prover som togs där i måndags. Temperaturen var då 20,3 grader. Orsaken till varför fler prov tas vid Fagerö än vid de andra badstränderna är att det förekommit problem där för några år sedan.

År 2014 rådde där badförbud eftersom antalet tarmbakterier, eller intestinala entrokocker, var förhöjt.

– Provtagningen är bara en normal uppföljning, säger Kerstin Häggqvist som är miljö- och hälsoinspektör vid Västkustens miljöenhet i Närpes.

Man har inte kunnat fastställa vad de tidigare årens problem i Fagerö skulle bero på.

– Förekomsten av bakterier som till exempel E-coli är svår att förutspå. Om det regnar mycket kan smuts från land och diken dras ned i badvattnet och ifall det är många som badar på en viss strand kan mängden bakterier bli stor, säger Häggqvist.

Vattenkvaliteten beror på väder och vind.

– Blågröna alger trivs i varmt och näringsrikt vatten men kan försvinna snabbt ifall det till exempel regnar kraftigt, säger Häggqvist.

Provtagningar görs på resterande badstränder på måndag i Närpes och Kaskö och på tisdag i Kristinestad.
Inom Västkustens miljöenhets område finns totalt åtta större allmänna badstränder, EU-badstränder, samt 33 mindre badstränder. Vad som är en EU-badstrand avgörs av antalet människor som använder stranden. En EU-badstrand ska städas regelbundet samt ha omklädningsrum och toalett.

– Övriga badstränder tar vi prover på enligt de ansvarigas egna initiativ. I Närpes tar vi prover vid Fridskär på måndag, säger Häggqvist.

Prover tas även vid Pörtom simbassäng.

Badstränder som kontrolleras i Sydösterbotten

  • Närpes och Kaskö: Mariestrand, Fagerö, Tjärlax, Töjby, Vargberget, Vargholmen, Verkan
  • Kristinestad: Sandbanken, Antila, Bötombergen, Havsbadet, Härkmeri, Vedholmen, Skaftung, Lilla Sandjärv
  • Korsnäs: Harrström, Molpe
  • Källa: Västkustens miljöenhets hemsida


Korrigerad: Uppgifterna om EU-badstränderna har korrigerats.