Av sex läkartjänster är fem besatta. Närpes stad köper en läkartjänst av pensionerade läkaren Björn Forséns företag KBF Medi motsvarande en deltidstjänst.

Ytterligare en läkare som gått i pension, Riitta Niemelä, har fortsatt som anställd även efter pensioneringen.

Likaså köper staden en tandläkartjänst och har nu lediganslagit en tandläkarbefattning.

– Verksamheten fungerar, men inom en snar framtid behöver nya rekryteringar ske, konstaterar vård och omsorgsdirektör Jim Eriksson.

Influensan fyllde bädden
Den här vinterns influensasäsong har inneburit ett tryck på sjukvården vid Närpes HVC, vilket har inneburit platsbrist på bäddavdelningen.

– Bäddavdelningen har tidvis varit fullbelagd och vi har fått skicka patienter till Vasa centralsjukhus, säger Eriksson.

Närpes har under årets första fyra månader köpt 54 procent mer bäddavdelningsdagar i Vasa jämfört med motsvarande tid i fjol.

Läget vid bädden har lättat. För närvarande är avdelningen inte fullbelagd.

Vikariepool
Det har också varit svårt att hitta vikarier då en del av dem som anlitats som vikarie har fått fast tjänst då personalstyrkan har utökats.

För att trygga tillgången på vårdare överväger staden att utöka den befintliga vikariepoolen och inrätta en gemensam fast anställd vikariepool.

Avtalet med det lokala företaget Din Hjälp som förmedlar närvårdare och sjukskötare som köptjänst förlängs till den 31 mars 2019.

Staden köper också motsvarande bemanningstjänst av Powerzone Fitnessclub, samma företag som driver ett gym i centrum.