De finländska mödrarna firades för första gången 1918 och i början var den tredje söndagen i maj vikt för dem. Traditionen att hedra mödrar med en egen dag är en av de seder vi fått från USA. Där har mors dag varit nationell festdag i över hundra år.

Här i Finland har mors dag sedan 1927 firats den andra söndagen i maj. Tjugo år senare blev dagen en officiell flaggdag och den är en av de dagar då många blåvita flaggor hissas i vårt land.

De första åren efter att Finland blivit självständigt slet många kvinnor hårt. Det är troligen en orsak till att morsdagsfirandet snabbt blev populärt. Folkskolor på landsbygden bjöd in mödrar till fester med program som barnen stod för.

I skolor och daghem har barn i många år gjort hälsningskort och presenter inför mors dag. Mycket av firandet sker i hemmen och i början krävdes inte heller så mycket pengar. Barnen kunde uppvakta sin mor med en liten present man själv gjort eller en bukett blommor man plockat ute i naturen.Redan på 1920-talet började dagen kommersialiseras, och tryckta morsdagskort blev populära. Snart blev det också vanligt att överräcka rosor till mödrarna.

I USA blev initiativtagaren Anna Jarvis så besviken över utvecklingen att hon till och med försökte avskaffa mors dag.

Den kommersiella delen är sedan länge viktig för handeln men också för bland annat restauranger eftersom många firar mors dag med att äta ute.

Mor-begreppet har under åren utvidgats. Först var det främst de biologiska mödrarna samt mor- och farmödrar som ihågkoms men nu kan också andra kvinnor som varit modersfigurer uppmärksammas på mors dag.De förtjänsttecken som presidenten på mors dag delar ut gick länge främst till krigsänkor och flerbarnsmödrar som trots många svårigheter uppfostrat sina barn.

Nu är det moderliga insatser som beaktas, och där ingår också arbete med barn som inte är kvinnans biologiska eller kanske inte ens bor under samma tak.

I vårt samhälle finns i dag många olika familjekonstellationer, utöver den traditionella kärnfamiljen. De vidare gränserna är därför bra och kan minska känslor av utanförskap.

Det finns också barn som av olika orsaker inte har biologiska mödrar som de kan uppvakta. De kan i stället ha viktiga personer i sina liv, som de gärna kommer ihåg.