En överföring av Lappfjärds folkhögskola till Kristinestad har diskuterats av Svenska folkskolans vänner/Axxell och staden. Ett principbeslut finns men stadsfullmäktige har sista ordet. Avsikten är att staden från och med hösten 2019 tar över skolan för att säkra musikutbildningen i Lappfjärd.

På ett sätt överraskar konceptet inte. Axxell samlade i august­i 2008 yrkesutbildning, vuxenutbildning och fri bildning under samma hatt. För Lappfjärds folkhögskola upplevdes det då som en trygghet efter många år med ekonomiska problem.

När den statliga finansieringen minskades och de privata stöd Axxell fått upphörde kom de första åtstramningarna. I flera år har bolaget kämpat för att balansera ekonomin. De senaste fem åren har antalet anställda minskat med över 100. Koncernen har i dag 310 anställda, verksamhet på nio platser och omkring 3 000 studerande.

Den stora utmaningen blir att försöka få verksamheten att gå ihop ekonomiskt.

Då bolaget försökt rationalisera sina utbildningar har avsikten varit att alla enheter ska gå runt på egen hand. Det målet har inte nåtts och till exempel staden Kristinestad har i flera år gett ekonomiskt stöd för verksamheten i Lappfjärd.

En form av rationalisering är också att Axxell nu koncentrerar sig på yrkesutbildning. Då den fria bildningen avskiljdes hamnade Lafo på sidan om. De senaste åren har Axxell gett tydliga besked om att man vill slippa folkhögskolorna, som varit förlustbringande.

Olika lösningar har diskuterats, både i offentligheten och med diverse parter. Stefan Johansson, vd för Axxell utbildning, sade i mars 2016 i SÖ att man hoppas hitta ny huvudman för enheten i Lappfjärd. Då nämndes både Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk) och att diskussioner förts med Kristinestad.

De senare är nu i det skedet att ett principbeslut presenterats. Det kan ses som ett bevis på att man i Kristinestad ser möjligheter att vidareutveckla det som finns. Ökat samarbete mellan skolan, medborgarinstitutet och stadens gymnasier har redan nämnts. Idéer och kreativitet finns men fler förslag för framtiden behövs.

Den stora utmaningen blir att försöka få verksamheten att gå ihop ekonomiskt. Alternativet hade troligen varit att Axxell satt punkt för utbildningarna i Lappfjärd.