– Det är bedrövligt när skräpet lämnas så att det kommer ut i naturen. Nu kastas mycket var som helst. Tobaksaskar till exempel slängs då de blir tomma och man hittar ofta dem på olika ställen, säger Gerd Metsäranta.

Viktigt är att skräpet sorteras rätt och samlas in så det inte blir liggande. Om det slängs i gräset trasas allt sönder när gräset klipps och små metall- eller plastbitar sprids omkring.

Zoom

Tussilagorna är inte det första man tittar på utan skräpet drar blickarna till sig. Foto: Lotta Sjöblad


– Blåsten kan sedan föra plasten ut i havet. Det talas mycket om de problem den här mikroplasten sedan orsakar för bland annat fiskar.

Fåglar sliter sönder påsar
– Vid miljöstationen på Sjögatan finns många gånger skräp som inte hör hemma där. Skräp kastas också längs den nya infarten från Tjöck. Fåglar brukar också ofta slita sönder skräppåsar som lämnats vind för våg och blåsten sprider sedan ut innehållet.

Skräp som dumpats på en några hundra meter lång sträcka längs en vägren fyllde några gamla jordsäckar. Runt gamla begravningsplatsen på Östra sidan fick hon snabbt ihop tre plastkassar med skräp.

Det är bara några exempel. Gerd Metsäranta hoppas att fler skulle plocka skräp som de ser i naturen.

Stadsborna kan städa på talko
– Staden kunde också varje år ordna städtalkon så att omgivningarna snyggas upp. Med plasthandskar på händerna är det lätt att plocka bort skräpet.

Zoom

Två gamla jordpåsar har fyllts med skräp som Gerd Metsäranta hittat i naturen.  Foto: Lotta Sjöblad


Gerd Metsäranta var till miljöstationen på Alesundsgatan på onsdagen.

– Där fanns också mycket som inte hör hemma där. Jag hittade till exempel ett gammalt tangentbord och ett toalettlock som dumpats där.

En glasburk med fimpar hade också placerats där. Den hade visserligen locket ordentligt påskruvat men fimpar ska inte lämnas på miljöstationerna. Gerd Metsäranta kontaktade avfallshanteringsbolaget Botniarosk efter turen.