Lönerna för förvärvsarbete stiger. I takt med det stiger också kostnaderna i samhället. Men pensionerna stampar på stället. De stiger i viss mån, men inte alls i motsvarande takt som det övriga. Inte så att någon skulle kunna säga att situationen har blivit bättre, enligt en artikel i SÖ lördagen den 21 april.

Speciellt drabbade är ensamma kvinnor, som inte har förvärsarbetat. De har i stället fostrat nästa generation, men det räknas inte långt. Personer som inte har förvärvsarbetat, eller bara har en liten arbetspension, kan beviljas garantipension som ger en månadspension på cirka 775 euro.

Om de dessutom saknar någon att dela boendekostnaderna med kan dessa utgifter bli oöverkomligt höga. Det finns pensionärer, eller seniorer, som inte kan hämta ut mediciner, eller fuskar med maten och löper risk att bli undernärda, för att pengarna inte räcker till.

I Sydösterbotten hittar vi de rikaste pensionärerna i Kaskö. Där har männen en medelpension på 2 050 euro. I den lägsta änden hittar vi kvinnorna i Korsnäs som har en medelpension på 1 213 euro. Och det finns de som har lägre.

Medelpensionen i Sydösterbotten låg i fjol på drygt 1 400 euro.

Hur är det ställt med välfärden när pensionärer måste välja bort mediciner?

Svenska konsumentverket har räknat ut att månadsutgifterna för en pensionär (i Sverige) ser ut ungefär så här:

Hyra 6 000 kr

Mat 1 620 kr

Hygien och tandvård 490 kr

Kläder och skor 600 kr

Fritid 620 kr

Mobiltelefon 210 kr

Förbrukningsvaror 100 kr

Hemutrustning 370 kr

Medier 930 kr

Hemförsäkring 140 kr

Summa 11 080 kronor.

Om vi utgår från att detta kan omsättas till våra finländska förhållanden blir saldot efter de månatliga utgifterna ungefär 260 euro. Och inte heller det är hela sanningen. Statistiken över medelpensionen på 1 400 euro i månaden i Sydösterbotten gäller före skatt. Således blir vår medel­pensionärs plånbok ännu tunnare än i det svenska konsumentverkets beräkningar ovan.

Det är den nästan obefintliga återstoden som ska räcka till bränsle till bilen, någon present till barnbarnen, ett teaterbesök eller en resa. Och mediciner.