Förslaget om snabbutbildade reservpoliser som kunde inkallas i specialsituationer möter kritik. Utbildningen är för kort för de krävande situationer som en reservpolis kan hamna i, anser polisfacket.

Ett system med 2 000 reservpoliser, som får en utbildning på sexton dagar och kallas in då polisens egna resurser inte ser ut att räcka till, finns ett lagförslag som är på remissrunda.

Reservpoliserna skulle ha stora befogenheter. Det handlar om allt från att stoppa fordon till att begränsa rörelsefriheten med till exempel handklovar, eller använda sig av andra maktmedel. En reservpolis kunde också bära skjutvapen, om denna fått lämplig utbildning som till exempel militärpoliserna har.

Förslaget motiveras med att det måste finnas ett i förväg uttänkt system för att få fler händer som hjälper polisen i speciella situationer. Sådana kan vara till exempel terrorattacker, olika hot, en stor invandringsvåg eller storolyckor. Här kontrar facket med att polisen redan nu kan be om assistans av försvarsmakten och frivilliga brandkårerna.

Reservpoliserna skulle arbeta under omedelbar handledning av yrkesverksamma poliser och inte röra sig självständigt. De ska inte heller ersätta poliser, enligt uppgifter från Inrikesministeriet

De polisresurser, som nu finns, behövs också i fortsättningen. Då verkar det inte så genomtänkt att de i specialsituationer dessutom ska handleda tillfälligt inkallade reservpoliser. Kanske det skulle vara vettigare att först se över nuvarande system, där poliser, gränsbevakningen, försvarsmakten och brandkårer ingår, och utgående från det fundera över hur man kunde vidareutveckla en fungerande helhet?

I stället för att föreslå nya enheter kanske det också vore skäl att fundera på de rekryterings- och återväxtproblem som finns. Polisyrkeshögskolan kan ofta inte ta in så många studerande som det finns platser för då de sökande inte klarar de krav som ställs. Reservpoliser får inte bli ett sätt att ”bättra på” i situationer där det för insatserna krävs längre specialutbildning.

Klarare besked om vilka krav som ska ställas behövs också, då förslaget diskuteras. Att hen inte får ha anmärkningar i straffregistret räcker inte.