Större satsningar på förebyggande arbete behövs för att främja finländarnas hälsa. Speciellt borde man satsa på att identifiera riskerna bland medelålders män. Var tionde man i åldern 30–39 kan inte springa 100 meter utan problem, visar den färska Finhälsa-rapporten från Institutet för hälsa och välfärd THL.

Det bör bli enklare att hitta riskgrupper och bättre uppföljning behövs både för hjärtproblem och för andra kroniska folksjukdomar. Högt blodtryck, höga kolesterolvärden och fetma är tre stora utmaningar i det hälsofrämjande arbetet, visar rapporten.

Fetma är ett av de största folkhälsoproblemen och berör alla åldersgrupper. Nu är var fjärde finländare klart överviktig, och i framtiden räknar man med att problemet blir ännu vanligare. Fetman ökar speciellt bland personer i arbetsför ålder.

Varannan finländare har förhöjt blodtryck och endast knappt hälften av dem med medicinering har ett blodtryck inom målvärden. Totalkolesterolet minskar igen och det kan ha positiva följder då det gäller antalet personer som insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar, förutspås i rapporten.

Förändringar i arbetslivet ökar den psykiska pressen. Det märks bland annat genom att dålig sömn är ett nytt och ökande hälsoproblem. Var fjärde kvinna och var femte man anser att de inte sover tillräckligt. Pressen märks också så att depression är vanlig bland vuxna och som ökad psykisk belastning hos kvinnor i arbetsför ålder.

Smärta och funktionsbegränsningar i stöd- och rörelseorganen är fortfarande vanliga. Därför är det viktigt med satsningar bland personer i arbetsför ålder både då det gäller att upprätthålla arbetsförmåga och att orka i arbetslivet.

Skarpa skillnader mellan olika områden och en allt klarare tudelning då det gäller hälsa och livsstil är andra trender, som finns i rapporten. Ju högre utbildning man har, desto hälsosammare är livsstilen och hälsan bättre. Genom att satsa på förebyggande arbete hoppas man kunna minska på de här skillnaderna.

Satsningar på hälsosammare livsstil återbetalar sig. Saklig upplysning är viktig, för sist och slutligen är det de enskilda individerna som bestämmer vilken livsstil de föredrar.