Elever och personal i Kristinestads högstadieskola kan känna sig trygga om farosituationer uppstår.

De kan vända sig till åttondeklassisterna Hanna Lillmals, Elin Björklund och Frida Utfolk som till och med kan titulera sig bäst i Österbotten bland eleverna som deltog i regiontävlingen i Nou hätä.

Trion vann regiontävlingen i Jakobstad på torsdagen och representerar Österbotten i den nationella finalen som går i Kuopio 3 maj.

– Det känns riktigt bra och vi trodde aldrig vi skulle lyckas så här bra.

Sju skolor från Österbotten deltog i regiontävlingen som var indelad i flera olika moment, ett teoriprov och flera praktiska situationer där Kristinestadseleverna agerade föredömligt i brand- och olyckssituationer.

– I ett av uppdragen hade en cykelolycka i Jakobstads centrum inträffat. Vi åkte dit med brandbil och skulle flytta offret till sidan, lägga tryckförband och ringa 112, berättar tjejerna.

Förutom lektioner i skolan har de även fått praktisk handledning av brandmännen vid brandstationen i Kristinestad.

Syftet med Nou hätä-kampanjen är att ge alla åttondeklassare säkerhetsundervisning i hur man förebygger olyckor och agerar i farliga situationer. Temat för årets kampanj är förebyggande, rätt agerande och förstahandssläckning.
522
skolor deltog i årets Nou hätä-kampanj vilket är nytt rekord
.
Nou hätä-kampanjen är en riksomfattande kampanj i räddningskunskap. Kampanjen ökar ungas beredskap att förutse och hindra farosituationer samt ger färdigheter att agera rätt vid olyckssituationer.