– Nu är cirka 150 försäljare på kommande till marknaden. Det är något mindre än i fjol, då vi hade extrem otur med aprilvädret, sade Ari Kallas inför marknaden.

Han är verksamhetsledare vid TMK som sköter merparten av de praktiska marknadsarrangemangen. Kristinestads näringslivscentral är huvudansvarig.

I år var vädrets makter på bättre humör. Vårsolen log över marknaden på lördagen.

Marknadsplatser finns på Salutorget, på Rådhusgatan, i Rådhusparken och på en del av Västra Långgatan.

– Det visade sig i fjol att marknad på lördag och söndag är mer lämpligt för kunderna och därför fortsätter vi med det, säger Kallas.

Traditionen med vintermarknaden upphörde och ersattes med vårmarknad för två år sedan.

Zoom

Denna kvintett är några av de Kaskökonstnärer som nu ställer ut på Galleri Spectra i Kristinestad. Från vänster ses Leena Mäntylä, Reija Toikka-Klutse, Sinikka Arontaus, Pirkko Mäenpää och Merja Ranki. Blomstermotivet är Pirkko Mäenpääs verk. Foto: Lotta Sjöblad


Utöver försäljning på torget ordnas ordnas också andra evenemang denna helg.

Till exempel Konstklubben Marina från Kaskö har på lördag och söndag konstutställning i Galleri Spectra i Kristinestad. "Henn kommer grannan" heter utställningen med närmare 100 verk.

Kristinestads församling ordnar sopplunch i svenska församlingshemmet på marknadslördagen till förmån för insamlingen Gemensamt ansvar.

På lördagen är det också skivrelease för det musikaliska verket Kring havet, som är komponerat av artisten Kebu (Sebastian Teir) och uruppfördes vid självständighetsdagens fest i Kristinestad, och på lördagskvällen ger Kristinestads manskör en konsert i stadens kyrka.

Under marknadsveckoslutet ordnas även föreläsningar. Det biir även försäljning på andra ställen än i stadens centrum till exempel ordnas loppis i Dagsmark.

Första av tre
Vårmarknaden är den första av tre årliga marknader i Kristinestad. Sommarmarknaden pågår tre dagar och hålls nu 13–15 juli. Höstens mikaelimarknad ordnas 29–30 september.

Marknadstraditionerna i Kristinestad hör till de äldsta i landet och marknader arrangerats sedan 1783.