Frågan om det vore förnuftigt att slå ihop bägge högstadierna och gymnasierna under samma tak har poppat upp med jämna mellanrum – för att ratas.

Nu är det dags igen.

I höstas tillsattes en arbetsgrupp bestående av utbildningsnämndernas ordförande, rektorerna, bildningsdirektören och elevrepresentanter.

I maj ska gruppen ge ett utlåtande hur man kan öka samarbetet mellan skolorna åt politikerna för vidare behandling.

Som del i processen har en nätenkät skapats där intresserade får ge sin åsikt.

Där ska frågan om en placering av de svenska och finska högstadierna och gymnasierna i samma utrymmen skulle medföra fördelar, nackdelar eller varkendera besvaras.

– Enkäten är en liten del i arbetsgruppens jobb men kan ge en fingervisning om vilken inställning föräldrar och övriga kommuninvånare har, säger bildningsdirektör Maarit Söderlund.

Ingen identfikation
Enkäten kräver ingen identifikation av svarsställarna. Man kan fylla i den hur många gånger som helst, oavsett var man har sin hemkommun.

Eleverna har fått en egen enkät de kan fylla i.

– Skolorna samarbetar kontinuerligt, frågan är om det skulle vara ännu lättare om de fanns under samma tak, frågar sig Söderlund.

Svaren ska vara inlämnade senast 13 april.

Svenskspråkiga utbildningsnämndens ordförande Henrik Antfolk (SFP) har tidigare varit minst sagt kritisk att fösa ihop eleverna under ett och samma tak.

– Jag vidhåller fortsättningsvis att skolorna ska vara på skilda håll och nu finns också ett planeringsanslag för åtgärder i svenska högstadiet i årets budget.