Närpes stad har i samarbete med Ramboll låtit göra upp en gatuplan för att förbättra och förlänga Blåvägen i Kåtnäs.

I slutet av vägen byggs även en vändplan. I projektet ingår också arbeten med dagvattenlinjer och –brunnar.

I årets budget finns ett anslag på 50 000 euro för projektet. Det räcker enbart till vägförlängningen, för att bygga vändplan och bygga ut dagvattenlinjen på den senare delen.

För återstående arbeten nästa sommar bör 150 000 euro reserveras.

Vill ha cykelled
Två skilda anmärkningar mot den uppgjorda gatuplanen har lämnats in av fastighetsägare. Den ena har undertecknats av sammanlagt sex personer medan den andra har en undertecknare.

Bland andra Erik Bärnas önskar att även gatubelysning samt arrangemang för gång- och cykeltrafiken tas med i planeringen för att sedan förverkligas.

De konstaterar att anläggningskostnaderna för gatubelysningen är förhållandevis låga och att det inte torde vara orimligt att byggandet slutförs helt i år. De påpekar också att alla närliggande gator redan har upphöjda cykel- och gångbanor.

Karl Johan Nygård önskar att entreprenadhandlingar uppgörs för hela projektet för att hålla ner kostnaderna. Han anmärker även på att planer för vägbelysningen saknas.

– Det resulterar i högre kostnader om vägbelysningsarbetet utförs som en skild entreprenad, skriver han.

Slutligen anmärker han på att inget planeras för gång- och cykeltrafiken.

Ingen cykelbana byggs
I fråga om vägbelysningen föreslår tekniska avdelningen att planeringen av vägbelysningen längs Blåvägen påbörjas. Belysningen byggs i samband med att staden sanerar det övriga vägbelysningsnätet.

Blåvägen har karaktären av en samlargata. I den generalplan som fullmäktige fastställde i fjol finns ingen trottoar eller gång- och cykelled inplanerad längs vägen.

Tekniska nämnden beslöt att fastställa gatuplanen utan ändringar.