Den finska staten betalade i fjol 1 125,5 miljoner euro av stödet till jordbruket och landsbygden, medan EU stod för 862,8 miljoner. Av den totala summan gick 88 procent till olika slags jordbrukarstöd, sex procent var stöd för företag och utvecklingsprojekt och den sista sex procenten var stöd för investeringar.

– Kostnaderna för stödet motsvarar kring 1,4 euro per finländare per dag. En ganska liten försäkring för ren och säker mat från en livskraftig och välskött finländsk landsbygd, skriver Jord- och skogsbruksministeriets chef för livsmedelsavdelningen Anna-Mari Kaila i ett blogginlägg.

Antalet stödmottagare var sammanlagt 60 481 och största delen av stödmottagarna var gårdar, 54 118 stycken. Den största enskilda stödmottagaren var ändå forskningsorganisationen Naturresursinstitutet som totalt fick 2,2 miljoner euro och flera av de största stöden var projekt- och företagsstöd.

Finlands rikaste man, Antti Herlin, fick i år 400 000 euro i lantbruksstöd. Herlin är huvudägare och styrelseordförande i hiss- och rulltrappsbolaget Kone.