Kampen mot organiserad brottslighet och fler uppdrag till följd av den nya alkohollagen lyfts nu fram som orsaker till att resursbehovet ytterligare ökat.

Att det finns för få poliser i landet sett till mängden arbetsuppgifter är som sagt inget nytt. Det har påtalats med jämna mellanrum de senaste åren. Ibland har det också gett visst resultat och staten har kunnat ge löfte om vissa tilläggsresurser. Någon mer långsiktig lösning har ändå inte kunnat skönjas.

Det behövs fler poliser tycker polisen.

I dag finns drygt 7 100 poliser i Finland men enligt SPJL, bland andra, är det alltså för lite. Förbundet vill ha upp antalet över 7 800.

Räcker resurserna inte till blir polisen förstås tvungna att prioritera vad de har tid att göra. Man hinner inte åka ut på alla uppdrag, utredningar drar ut på tiden och i vissa fall kanske utredningarna läggs ner i ett tidigt skede.

Enligt SPJL gör resursbristen att polisen inte åker ut på 100 000 alarmuppdrag per år. Låt vara att det antagligen handlar om ganska lindriga fall, men siffran är ändå tankeväckande. SPJL anser att det nu är sista möjligheten att undvika de problem som polisbristen gett upphov till i Sverige.

Att det finns lite poliser handlar inte enbart om resursbrist.

Räcker poliserna inte till är det heller inte långsökt att det är på landsbygden deras närvaro minskar mest.

Att det finns lite poliser handlar inte enbart om resursbrist. Polisskolan har svårt att locka speciellt svenskspråkiga sökande och bland dem som söker är det många som inte klarar av inträdeskraven. Förhoppningsvis är det ändå ingen som överväger att lösa problemet med sänkta krav.

Poliser söker sig också till andra yrken när arbetsförhållandena upplevs ohållbara.

Ett fungerande polisväsende är en av de grundbultar som behövs i ett samhälle. Resurserna bör vara tillräckliga för att alla ska kunna ges en likvärdig service.