Här nedanför ser du vinjetten för Ansvarsfull journalistik. Den berättar att Syd-Österbotten förbundit sig att följa Journalistreglerna, de etiska regler som uppgjorts av Opinionsnämnden för massmedier (ONM).

Det är i sig ingen nyhet. Journalistreglerna är en naturlig del av vår vardag på redaktionen och mediernas självregleringsorgan ONM grundades av förläggare och journalister redan 1968.

Kampanjen Ansvarsfull journalistik är en del av 50-årsfirandet, men känns 2018 mera aktuell än någonsin.

Vi korrigerar öppet våra sakfel, och att få kritik för vad vi gör – eller inte gör – är en naturlig del av journalistiken.


Rykten och oavsiktligt eller avsiktligt fejkade nyheter, når via nya publiceringskanaler snabbare än någonsin fler än någonsin, och i det här flödet kan det ibland vara svårt att veta vad som är sant och vad som är ren desinformation. I fjol kom ”alternativa fakta” och ”fejknyheter” med på Språkrådets och Språktidningens nyordslista i Sverige.

Det är här journalistreglerna och journalistens yrkeskunskap kommer in i bilden. Det handlar om att kontrollera fakta och källor, låta olika parter komma till tals och så vidare, ett grundläggande journalistiskt hantverk som Ansvarsfull journalistik-vinjetten påmnner om.

Det händer misstag i all mänsklig verksamhet, och visst händer det att det blir fel och missförstånd även i Sydin, på vår webb eller i tidningen. Men vi korrigerar öppet våra sakfel, och att få kritik för vad vi gör – eller inte gör – är en naturlig del av journalistiken.

Varje dag görs bedömningar och avvägningar om innehållet. Ibland går åsikterna kraftigt isär bland läsarna om det var rätt och riktigt att publicera en viss uppgift.

Vem som helst har rätt att anmäla publicerat innehåll som man anser att strider mot god journalistisk sed till Opinionsnämnden. Friande eller fällande utslag publiceras. Fällande utslag är inget som man viftar bort på redaktionerna.

Om journalistreglerna och hur nämnden resonerat kring sina beslut kan man läsa mera på ONM:s hemsida.

Du kan läsa mera om kampanjen Ansvarsfull journalistik här.

Zoom

Så här ser vinjetten för ansvarsfull journalistik ut.