Ibland kan man glömma att det också finns positiva saker mitt i allt elände. Lite så kan det verka ibland när Kaskö kommer på tal där de negativa nyheterna har avlöst varandra de senaste åren.

Den usla kommunala ekonomin har förstås varit en ständig följetong, men också tjänstemän som av diverse orsaker lämnat sina tjänster på löpande band och den ena fastigheten efter den andra som drabbas av problem med inomhusluften.

Mitt i allt detta hörs ändå positiva nyheter från näringslivet. Flera företag i staden verksamma inom träförädlingen och i hamnen kommer att investera för sammanlagt tio miljoner eur­o under detta år (vasabladet.fi 12.3). Man går också in för mer samarbete genom att försöka skapa ett träkluster i Kaskö.

Även bland fiskeriföretagen rör det på sig när man funderar på samarbete och stärkta varumärken.

Det handlar heller inte om någon totalomvändning för ?detta år. Etableringar och satsningar har gjorts under några år ?och nya arbetsplatser har skapats bland annat inom träförädlingen.

Nedläggningen av Metsä Botnia lyfts ofta fram som den stora vändpunkten för Kaskö när allt började gå fel. Nästa år är det tio år sedan och många tycker det börjar vara dags att sluta älta det här. Visst, det var en väldigt hård smäll för Kaskö men långt ifrån allt elände kan tillskrivas en enskild händelse.

Nedläggningen följdes av att Metsä Group avvecklade sin verksamhet i brädgården och man ska komma ihåg att hela landet gick in i en recession ungefär samtidigt. För arbetsmarknaden var det hårda smällar.

Samtidigt har Kaskö fortfarande en cellulosafabrik, Metsä Group har ersatts av nya aktörer i brädgården och staden har företag som skördar framgångar nationellt. Den så ofta använda klyschan ”vi har ju hamnen” är heller inte helt utan sanning.

Kaskö hade under flera år Österbottens i särklass högsta arbetslöshetsgrad. Även här har det skett en ljusning. Andelen arbetslösa är nu bara lite högre än landskapets medeltal.

Delvis kan det bero på att en del långtidsarbetslösa uppnått pensionsålder och försvunnit ur statistiken, men man ska inte förringa betydelsen av de nya arbetsplatser som skapats.

Båda sidor i den aktuella diskussionen om en eventuell fusion med Närpes kan hitta argument här: ”större chanser klara sig som självständig” eller ”lättare satsa med större muskler”.


Allt är alltså inte nattsvart i Kaskö. Men betyder goda nyheter från näringslivet att staden nu kan pusta ut? Absolut inte. Det ger visserligen hopp om att det finns en ljusare framtid för staden som helhet men det ändrar inte på det faktum att Kaskö stad är i en väldigt besvärlig sits.

Ett framgångsrikt näringsliv och nya arbetsplatser ger goda förutsättningar för att staden kunde få nya invånare och ordning på sin ekonomi. Samtidigt ställer också expanderande före­tag och potentiella inflyttare krav på staden. Såväl service som infrastruktur bör vara i skick och för en stad med haltande ekonomi kan det bli en svår utmaning.

Båda sidor i den aktuella diskussionen om en eventuell fusion med Närpes kan hitta argument här: ”större chanser klara sig som självständig” eller ”lättare satsa med större muskler”.

Kaskö är en bra påminnelse om att verkligheten väldigt sällan är antingen svart eller vit. Den ten­derar att vara en blandning av såväl positivt som negativt.