Visserligen fanns inget beslut om rivning, men tekniska nämnden hade i sitt budgetförslag reserverat 60 000 euro för att jämna skolhuset med marken – för att säkerställa sig om behövligt manöverutrymme för ett obehövligt hus. Det är ju så att tomma fastigheter belastar den kommunala ekonomin och i något skede bör man våga fatta beslut.

Lyckligtvis behövdes inte det här rivningsanslaget. Staden gjorde det enda rätta och bjöd ut fastigheten till försäljning. Det enda anbud som inkom låg på en skälig nivå och godkändes av fullmäktige i förra veckan. Ledamoten Gun Granlund (SFP), som själv kommer från Nämpnäs, sammanfattade vad många kände:

– Vi kan vara nöjda, i stället för en rivning som skulle ha kostat över 60 000 euro säljer vi nu och får 71 000 euro. Och för alla Närpesbor blir det närmare att få köpa färsk fisk. (SÖ 1.3).

Ett lokalt företag blir ny ägare till skolfastigheten, som ska byggas om för fiskförädling – och en liten fiskaffär. Förutom byggnader ingår tomten med en hel del oanvänd byggrätt, vilket öppnar för nya kvadratmeter.

"Fina fisken, tyckte säkert ortsbor och politiker när skolan såldes."


Det lokala företaget Polar Filé räknar med tillväxt och nyanställningar. Därmed kan man sätta ytterligare pluspoäng kring fastighetsaffären. Visst är det bra att skolhuset kommer till användning – fina fisken, kunde man tillägga.

Som en av ägarna berättade i torsdagens SÖ (1.3) är närheten till havet inte längre någon trumf för företaget, eftersom den allra största delen av råvaran numera anländer på gummihjul. Det visar på hur strukturomvandlingen inom kust- och yrkesfisket i grunden förändrat verksamhetsförutsättningarna – men också på företagets förmåga att anpassa sig till en ny verklighet.

Under tidigare decennier förbättrades infrastrukturen för fisket i fiskehamnar längs den österbottniska kusten. Fiskhallar där fångsten kunde hanteras, förädlas och lagras i enlighet med strängare hygienkrav uppfördes, vanligen i kommunal regi och med statiga bidrag.

Användningsgraden för dessa hallar blir allt lägre. Längs den finländska kusten finns fina hallar som knappt används längre.

Fastighetsaffären i Nämpnäs innebär även att lokaliteter i stadens fiskhall vid Öskata fiskehamn blir lediga. Det är fullt möjligt att man hittar nya hyresgäster, och också i övrigt finns fortfarande ett behov av denna infrastruktur.

Men visst är det ledsamt att följa med utvecklingen inom fiskenäringen, eller snarare avvecklingen. Det sydösterbottniska kustfisket är hårt ansatt. Varningarna unde­r en lång tid om hur de växande säl- och skarv­populationerna påverkar fiske­bestånden negativt har tyvärr inte tagit­s på allvar av myndigheterna.