Alternativet, en renovering, döms ut. I utlåtandet, som SÖ berättar om på sista sidan i dagens tidning är det tunnsått med argument för en renovering, men desto fler för en ny byggnad på skolområdet i Finby.

Även tekniska nämnden förordade nybygge, i enlighet med tekniska direktörens förslag. Dessa två nämnders utlåtanden väger tungt. Den ena har ansvar för fastigheten, den andra för den verksamhet som ska bedrivas där.

Därmed tyder nu allt på att Närpes kommer att få en ny 5 500 kvadratmeter stor byggnad för sitt högstadium med beräknad byggstart 2020 och inflyttning hösten 2021. Det förefaller sannolikt att majoriteten i fullmäktige står bakom ett nybygge.

En grundlig renovering och modernisering av den befintliga högstadieskolan skulle enligt dagens kostnadskalkyler bli 3 miljoner euro billigare än ett nybygge (11,3 miljoner respektive 8,3 miljoner). Men med kostnader för baracker i ett par års tid (1,2 miljoner euro), och framförallt risken för att man råkar på nya, oförutsedda kostnader under renoveringens gång, blir skillnaden inte fullt så stor.

Det är troligt att en renovering av ett skolhus byggt på 1970-­talet spränger kalkylerna, men å andra sidan finns inte heller några garantier för att kostnadsramen för ett nybygge håller.

När det handlar om mångmiljonprojekt inom det kommunala är risken stor att man i debatten vårdslöst börjar bolla med sex- och sjusiffriga belopp, och framställa det som att det inte spelar någon stor roll om något blir 200 000 eller 600 000 eller 1,5 miljoner euro dyrare när man en gång investerar i storleksordningen 10 miljoner. Men visst spelar det roll, det pågår en ständig prioritering av resurserna och många angelägna projekt står på kö för investeringsanslag. Betydligt mindre anslag har nekats och stadens lånebörda växer.

Därför krävs en tydlig argumentation och genomskinlighet i beslutsprocessen.

Det som bildningsnämnden poängterar är att man endast genom ett helt nytt skolhus verkligen får det anpassat till morgondagens krav på en god lärmiljö.

Det är ett vägande argument, och som talar för att nybygge är det bästa alternativet.

En renovering skulle ju bli resultatet av byggnadstekniska kompromisser, och frågan är om man då verkligen får valuta för pengarna. Närpes högstadieskola är inte heller någon sådan arkitektonisk pärla att huset borde bevaras för eftervärlden. En rivning av det gamla skolhuset när nybygget står klart öppnar också upp helt ny gårdsmiljö på skolcentrum.

Enligt prognoserna har Närpes högstadieskola under åren 2019–2021 ett elevantal på cirka 250, men från höstterminen 2021 stiger elevantalet – just det år när nya skolan kunde tas i bruk. Prognoserna visar att elevantalet under åren 2023 och 2030 kommer att ligga närmare 300. Det är en prognos som inte inkluderar elever från Kaskö, som har Närpes som sitt svenska närhögstadium, eller andra grannkommuner.

Visst är det så att högstadieskolan efter en lång väntan nu ska stå på tur för att bli den stora kommunala satsningen i Närpes när 2020-talet inleds. Att det dröjer några år kan illustreras av att de som nu går på årskurs 3 i lågstadiet enligt tidtabellen är den årskull som blir de första sjundeklassarna i en splitterny högstadieskola hösten 2021.