När presidentvalet är avklarat får beslutsfattarna i Kristine­stad börja förbereda sig på ett annat val – val av ny stadsdirektör.

Stadsdirektör Riitta El-Nemr lämnade i måndags in sin avskedsansökan. Hon fyller 63 år i mars och har meddelat att hon blir ålderspensionär den 1 november.

Hon ger alltså besked i god tid, vilket beslutsfattarna borde ta lyra på och redan inleda rekryteringsprocessen för att få en så naturlig och smidig övergång som möjligt, och därmed undvika ett interregnum.

En period med tillfälliga lösningar är visserligen inget oöverkomligt problem eftersom det finns en stab med behöriga tjänsteinnehavare som temporärt kan träda till. En process där den gamla och den nya tjänsteinnehavaren jobbar sida vid sida ett tag är ändå att föredra.

Det var på hösten 2004 som Riitta El-Nemr valdes till Kaj Nyströms efterträdare, efter en jämn omröstning. En av motkandidaterna den gången var för övrigt Patrik Hellman, som är ny­utnämnd vd för Kaskö hamn.

Det blåste en del kring El-Nemr under hennes första år i staden. Till exempel frågan om Kristinestads orientering i det av staten påtvingade vårdsamarbetet ledde till en politiskt upp­slitande tvist, där stadsdirektören iklädde sig en av huvud­rollerna och hårt kritiserade SFP-gruppen efter beslutet. Hon flaggade för Kauhajoki, men majoriteten valde K5, som även med facit i hand blev en lyckligare lösning med större själv­bestämmanderätt, även om alla modeller nu skrotas i och med vårdreformen.

Det är mer än tio år sedan KSSR (kommun- och servicestrukturreformen) skapade osämja. Mycket vatten har sedan dess flutit under Stadsbron och El-Nemr har de senaste åren manövrerat mera diplomatiskt och rutinerat, och hennes arbete har underlättats av att staden fått bättre ordning på sin ekonomi. Delvis tack vare den lukrativa försäljningen av arrendetomter, men också för att man sett över kostnadssidan.

Därmed kan man anta att hon tycker det är en lämplig tid att nu ge över rodret. Faktum är att Kristinestad sedan kommunfusionen 1973 bara haft två stads­direktörer, så den som tar vid blir den tredje under 45 års tid.

Det är lätt hänt att man skapar orealistiska förväntningar på en ny ledande tjänsteman. Beslutsfattare och invånare hoppas på fler arbetsplatser, nya invånare, förbättrad eller åtminstone bevarad service … Ja, önskelistan kan göras lång.

En driftig och kompetent kommun- eller stadsdirektör har som högsta tjänsteman och ledare en viktig roll. Men med tanke på att det ändå är ett lagarbete och omvärlden påverkar kommunerna mera än vad vi många gånger inser, kan förväntningarna på en ny direktör som ”frälsare” ändå kännas passé.

Även Närpes kommer att få en ny stadsdirektör inom något ?år. Stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist fyller 64 i sommar, och kan om han vill jobba ytterligare fyra år i stadens tjänst. Om man tolkar hans uttalanden rätt går han i pension troligen under 2019.

Minst lika intressant som själva stadsdirektörsvalet är spekulationerna inför. De kan nu inledas i Kristinestad, snart även i grannstaden. Finns det någon inom den egna organisationen som vill uppåt i karriären, är det någon av politikerna som siktar på att bli högsta tjänsteman, eller kommer den nya direktören utifrån?