Flyget till ön Sal i Kap Verde skulle avgå från Vasa klockan 5.20 på onsdagsmorgonen, men vid incheckningen vid 3-tiden fick passagerarna veta att det blir en försening.

– Enligt infon som vi fått från TUI ska flyget avgå 13.10 och vi ska vara incheckade senast 11, sade Nykarlebybördiga Björn Heselius, bosatt i Helsingfors, till VBL vid 10-tiden. Heselius är på väg på semesterresa till byn Santa Maria på ön Sal med ett gäng på sex personer.

Men strax efter klockan 11 kom ett nytt bud. Researrangören TUI informerade då passagerarna om att avgången flyttas fram till kvällen, klockan 18.35. Finavia uppgav samma klockslag på sin webbplats.

Zoom

Strax efter klockan 11 fick passagerarna meddelande om att flyget nu flyttas fram till kvällen. Foto: Skärmdump


I och med att planet ursprungligen skulle lyfta vid femtiden på morgonen hade en stor del av passagerarna hunnit passera incheckningen när de fick meddelande om förseningen.

– Vi checkade in strax efter klockan tre i natt och har hängt på andra sidan säkerhetskontrollerna sedan dess, säger Heselius.

Zoom

Flyget från Vasa till Kap Verde flyttas nu fram till kvällen. Foto: Björn Heselius


Den nya avgångstiden var över 12 timmar senare än den ursprungliga. TUI har uppmuntrat resenärerna som har möjlighet att åka hem och vänta.

– Passagerarna har nu blivit erbjudna lunch på Tropiclandia och busstransport dit i väntan på avfärden, säger Heselius.

Enligt TUI är det ett tekniskt fel på flygplanet som ställer till det i tidtabellen. Rutten flygs av Thomson Airways. Planet har ännu inte anlänt till Vasa flygplats.

– Jag sände en förfrågan till TUI om vilken sorts ersättning vi kan förvänta oss för den förkortade resan och uteblivna arbetsdagen. De lovade svara inom 30 minuter, säger Heselius.

Resenärerna ska vara på Sal i en vecka innan hemfärd.

Sist och slutligen lyfte flyget klockan 19.41 på onsdagskvällen, mer än 14 timmar senare än planerat.