Lucka 16: Ja Joulupukki Korvatunturilla purskahtaa omanlaatuiseen nauruunsa: Ho-ho-hoo!! Sitten hän sanoo rauhallisesti: Minulla on onneksi varmuuskopio kaikista rakkaista tonttukontakteistasi. Tulepas tänne!

På svenska:
Och Julgubben i Korvatunturi brister ut i sitt sedvanliga skratt: Ho-ho-hoo!! Sedan säger han lugnt: Jag har tack och lov en back-up på alla dina kära tomtenissars telefonnummer. Kom hit så kan vi träffas!

GÖR ÖVNINGARNA HÄR:
1. Här finns ord om olika yrken. (Läs mer om hur du använder Quizlet här nedanför.)
2. Här kan du öva på meningar kring olika yrken.
3. Här kan du skriva ut ett korsord med yrken.
4. Videogåta:


***

Bakgrund: Lärarna Sonja Rantamäki och Camilla Fellman har byggt upp "Julkalendern–Joulukalenteri", ett projekt som fått stöd från Svenska Kulturfonden. Med Joulukalenteri vill de visa att finska språket hela tiden finns nära oss och att det är ett roligt, inspirerande och lustfyllt språk.

Joulukalenteri är en berättelse uppbyggd kring tomten Toni, en vanlig snäll tomte som väntar på julen. Han har många tomtevänner, och tillsammans ska de hjälpa Julgubben. Olika små händelser i Tonis vardag illustreras med en tecknad bild samt en tillhörande text, som finns både på svenska och finska. Utgående från bild och text kommer man vidare till olika temaområden där man digitalt får fundera på ord och uttryck i anknytning till vardagsliv, praktiska ting, värderingar med mera.

Joulukalenteri är avsedd och lämplig för alla, inte bara för barn och ungdomar. Även vuxna i olika åldrar får här möjlighet att på ett roligt sätt testa sin finska, genom ett quiz och videoklipp. Eftersom uppgifterna är av varierande svårighetsgrad, så är Joulukalenteri dessutom ett ypperligt tillfälle för barn och vuxna att dagligen tillsammans sätta sig ner och ta del av det som presenteras.

Vissa av övningarna här ovanför går till Quizlet, ett verktyg för att öva ord, uttryck och begrepp på egen hand. När man klickat in sig till Quizlet kan man välja hur man vill öva orden mellan följande sätt:

1. Learn – välj rätt alternativ av fyra förslag
2. Write – skriv det rätta svaret
3. Spell – skriv det du hör
4. Test – bestäm hurudant "prov" du vill ha genom att kryssa i vid Options. Om du tex väljer bara True/False får du ett test där du ska välja sant eller falskt vid varje påstående. Pröva dig fram!
5. Match – tävla mot dig själv på tid!
6. Gravity – skydda planeten mot fallande asteroider
7. Live – ett verktyg som gör det möjligt att spela i klassrummet lagvis. (Läraren behöver ha ett gratis lärarkonto!) Eleverna måste kommunicera för att kunna svara rätt och snabbt höjs vi-känslan i laget!