Finlands 100-årsfirande nådde sin kulmen på självständighetsdagen. Gratulationerna var i många fall överväldigande. Dagens Nyheter hade till och med döpt om sin första sida till Päivän Uutiset dagen till ära, vilket uppskattades.

Nu är det åter vardag. I sammanhanget kan man ställa sig frågan om majoriteten av Finlands folk även de kommande 100 åren i största allmänhet kommer att knyta näven i fickan och hålla tyst, trots att man tycker att något är fel.

Just nu, under den mörkaste tiden, är det lucia som lyser upp i mörkret. En lång tradition avbryts tydligen eftersom av allt att döma kommer ingen luciakortege att gå genom Närpes centrum i år.

Enligt uppgifter tidigare i SÖ blir det inget luciatåg bland annat för att det är så krångligt att få tillstånd.

Under senare år har det från föreningsfolk hörts klagomål rörande problem med att erhålla tillstånd för arrangemang av olika evenemang. SÖ har också flera gånger berättat om de långa handläggningstiderna.

Det är förvånande att Hans Snellman som är chef för polisens tillståndsenhet och därmed huvudansvarig för beviljande av tillstånd som söks inom gamla Vasa län, inte känner till frustrationen bland fotfolket. Eller är det så illa, att undergivenheten, undfallenheten, en total respekt för överhet, gör att tjänstemannen högst upp inte får höra hur verkligheten uppfattas där nere.

I vilket fall som helst kan man anse det anmärkningsvärt då Hans Snellman säger att det är första gången han hör om problem med tillstånd, då SÖ tar upp frågan till diskussion med honom.

Enligt Snellman är det inga problem med att erhålla tillstånd.

Frågan är således om det är maktfullkomlig myndighetsutövning vi har att göra med eller om det är föreningsfolk som inte klarar av att fylla i blanketter som det enligt Snellman inte borde vara något större problem med att fylla i och lämna in.

För Närpes skolmusikkår tog det 13 dagar att erhålla tillstånd för ordnande av lotteri.

Här medger Hans Snellman att det handlade om ett mänskligt misstag. En mapp hade blivit kvarglömd på ett bord.

För en annan myndighetsutövande inrättning, NTM-centralen i Egentliga Finland, har det hittills tagit mer än ett år utan att man ännu har lyckats fatta beslut om ansökan om undantagslov för skarv. I vårt västra grannland tog det någon vecka att fatta beslut rörande en liknande fråga.

De här myndighetsutövande människorna är i praktiken anställda av Finlands skattebetalande folk. Det är således gemene man som betalar deras löner.

Folk i allmänhet tycker att det är bra att det finns regler och lagar som ska följas. Däremot tycker sannolikt inte hen att det är okej om det verkar som en myndighetsperson gör ett dåligt jobb eller utnyttjar sin maktposition på ett felaktigt sätt.

Inom företagsvärlden får en anställd som missköter sitt arbete sparken. Varför ska då ansvariga chefer inom den offentliga sektorn som inte utför sitt arbete på ett acceptabelt sätt få sitta kvar?