Det Finland vars 100-årsfirande kulminerar nu på självständighetsdagen är på många sätt ett bra land att leva i. Då styrkor diskuteras lyfts ofta jämlikhet och demokrati fram. Finländarna är kända för uthållighet och mod, den ”sisu” som många gånger bland annat resulterat i idrottsliga framgångar. Finländsk musik, konst och andra former av kreativitet är också vida kända i världen.

Finlands utveckling från ryskt storfurstendöme till självständig stat var inte smärtfri. Ofärdstider och förryskningssträvanden förmörkade många år innan Finland blev en självständig stat den 6 december 1917. Kort därpå utbröt ett inbördeskrig, som krävde många offer och splittrade folket i två läger. Brist på mat, ekonomiska problem och politisk instabilitet hörde också till under det självständiga landets första decennier.

I samband med andra världskriget var Finland involverat i tre krig. De första var Vinterkriget 1939–1940 och Fortsättningskriget 1941–1944, båda mot stormakten Sovjetunionen, och därpå följde Lapplandskriget vintern 1944–1945 mot Tyskland. Fredsvillkoren med Sovjetunionen var hårda, med betydande landavträdelser. Över en tiondedel av befolkningen, i huvudsak karelare, evakuerades.

Stora krigsskadestånd betalades och landet byggdes upp igen, samtidigt som samhället förändrades. Utvecklingen gick från många småbruk mot ett modernt industriland. Medborgare flyttade till större städer i hemlandet men många emigrerade också till Sverige. För landsbygden innebar det avfolkning och den märks också här i Sydösterbotten.

Det har krävts mycket hårt arbete för att bygga upp det samhälle vi har. Därför är det viktigt att både nuvarande och kommande generationer förvaltar arvet väl och förhoppningsvis också tar lärdom av det som skett under Finlands första sekel. Ibland är vi bara en liten kugge i ett större händelseförlopp men det finns också skeenden som vi både kan och bör påverka.

Många har det bra, speciellt om man jämför med tidigare generationer. Nu finns sociala skyddsnät för dem som inte är så lyckligt lottade men de kan tyvärr inte fånga upp alla som skulle behöva hjälp.

Till de negativa tendenserna hör också återkommande utspel av intolerans, både i språkliga frågor och mot invandrare och flyktingar. Det är viktigt för Finlands framtida utveckling att vi alla har ett gemensamt mål, att arbeta för att ett bra land kan bli ännu bättre.