Hur kan jag förbättra brandsäkerheten i hemmet? Hur ska jag agera om det börjar brinna? Bland annat det kan man få praktiska tips om under evenemanget En dag på brandstationen på lördag.

Under evenemanget, som ordnas i hela landet, håller många brandstationer öppet hus och ordnar olika aktiviteter med brandsäkerhetstema för både barn och vuxna. Besökarna får även bekanta sig närmare med stationen och med brandbilarna.

Bland annat på Österbottens räddningsverks område öppnar flera brandstationer sina dörrar mellan klockan 10 och 14 på lördag.

En dag på brandstationen i Österbotten

  • På Österbottens räddningsverks område har de här brandstationerna öppet hus på lördag 25 november klockan 10–14:
  • Smedsby-Böle FBK, Dragnäsbäck FBK, Vasa FBK, Lappfjärd FBK och brandstationerna i Närpes, Malax, Petalax, Lillkyro, Storkyro och Laihela.

En dag på brandstationen-evenemanget fungerar samtidigt som inledning på Brandsäkerhetsveckan – en temavecka som är gemensam för hela räddningsbranschen samt för många andra aktörer. Veckan koordineras av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland och finansieras av Brandskyddsfonden.

Temat för Brandsäkerhetsveckan i år är "Du räddar". Med det vill man lyfta fram att var och en kan rädda sitt hem genom att agera rätt – börjar det brinna kan ens egna agerande vara livsviktigt. Eftersom det dessutom kan ta flera minuter för brandkåren att nå platsen är det bra att kunna förstahandssläckning och att kunna rädda dem som är i fara.


Till temaveckan hör även Brandmetern och Nordiska brandvarnardagen.

Med hjälp av Brandmetern kan hem, husbolag, skolor, läroinrättningar, daghem och arbetsplatser kontrollera grundläggande brandsäkerhetssaker. Målet är att få hela Finland att förbättra sin egen och näromgivningens brandsäkerhet.

Brandvarnardagen firas nästa fredag, den 1 december, i alla nordiska länder. Målet med dagen är att betona hur viktigt det är med en fungerande brandvarnare och att den är rätt placerad.