I Närpes har flyktingarna blivit en del av samhället, med en ställning, arbete och vänner. Det säger Seppo Sauro från Unicef Finlands styrelse.

– Det här är modernt barnskydd, eftersom barnens lycka i stor utsträckning ligger i föräldarnas händer.

Flyktingmottagningen har gjorts till en framgång för staden och bidragit till att hålla Närpes livskraftigt. Invandrarna har bidragit till att det finns elever i skolorna, arbetskraft och invånare på landsbygden, sägs det i Unicefs pressmeddelande.


Närpes har enligt Unicef skött integrationen exemplariskt. Skolgång och stödnätverk har ordnats, och exempelvis invandrararbetare, lärare och daghemspersonal har utbildats.

Arbetsgivarna har varit ett särskilt stöd när det gäller arbetskraftsinvandringen, även när det gäller exempelvis att hitta dagvårdsplatser.

En välmående familj är den bästa säkerheten för barnens uppväxt och utveckling. Närpes har lyckats stöda invandrarfamiljer i olika livsskeden från daghem till arbetsplatser.

Enligt stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist är den viktigaste faktorn bakom integreringen ett samarbete över sektorer, myndigheter och övriga samhället.

– Grundförutsättningen för nyanländas välmående är att familjen får jobb och bostad.

Vinh The Duong har goda minnen från när han 11 år gammal kom till Närpes som kvotflykting från Vietnam. I dag har han jobb och två barn i skolåldern.

– Arbetskamraterna ser mig som en äkta Närpesbo. I början såg de mig som utlänning, men nu när vi jobbat tillsammans ser de mig inte längre som en främmande människa, säger han.


Den formella ceremonin kring utnämningen sker i Mitt i stan-huset i Närpes i dag måndag.

Unicef Finland ger erkännande som påverkare för barns rättigheter årligen till en person eller institution som gjort förtjänstfullt arbete för barnens rättigheter.

I år ville organisationen uppmärksamma flyktingbarnens rättigheter eftersom en rekordmängd barn just nu befinner sig på flykt i världen, nästan 30 miljoner.

Unicef är Förenta Nationernas barnfond.