Förutsatt att ingen hade fått kalla fötter i sista stund stod det på förhand klart att de som i våras lämnade in motionen om fusionsutredning har en majoritet i fullmäktige.

Skiljelinjerna i stadsfullmäktige var också de väntade. Socialdemokraterna och Sannfinländarna motsatte sig utredningen med likaså väntade argument: servicen befaras försvinna och Kaskö bli en marginaliserad utby om man går ihop med Närpes.

Diskuterar man kommunfusioner finns alltid en emotionell aspekt med i bilden. Många har starka känslor för sin hemkommun och att ”ge upp” självständigheten upplevs som en stor sak.

Även om man håller sig till rationella argument är det svårt att sia i framtiden, men en del fakta kan man titta på.

Det främsta argumentet för en fusion har varit att Kaskös ekonomi blivit så dålig att man inte längre klarar av att få skutan på rätt köl på egen hand. Blir då ekonomin i ett trollslag bättre om man blir en del av Närpes?

Det man kan konstatera är att Närpes överskott för i fjol skulle ha täckt Kaskös underskott. Beaktar man dessutom den investeringsreservering Närpes gjorde (största delen av överskottet lades åt sidan för vårdinvesteringar) hade åtminstone det mesta av Kaskös lån kunnat betalas bort på en gång.

Den största oron kring en eventuell fusion är att servicen skulle försvinna från Kaskö. Till en början bör man göra skillnad på service i privat regi, som apotek och affärer, och sådan service som kommunen ordnar, som skola, daghem och vård.

Igen är det svårt att säga vilka beslut som i framtiden skulle fattas men det man kan konstatera är att Kaskö skulle ha näst störst befolkning bland byarna i Närpes. Bara i centrum bor det fler. Ingenting är omöjligt men det känns långsökt att man skulle dra in skolor och daghem i kommunens näst största ”by”.

Någon service kan säkert centraliseras till Närpes centrum men då måste man också ställa sig frågan om Kaskö med sin nuvarande ekonomi på egen hand kan fortsätta upprätthålla den service man har i dag.

I Närpes har man varit övervägande positiva till en utredning och eventuell fusion med Kaskö. Man bör ändå inte ge bilden av att det från Närpes sida handlar om något välgörenhetsprojekt där man förbarmar sig över sin utfattige granne. Kaskö har en hel del att tillföra om en fusion blir av: två ypperliga hamnar, en attraktiv boendemiljö, industri och inte minst 1 300 nya invånare.

Det här bör synas i form av satsningar på den potentiella nya kommundelen och den språkliga servicen måste garanteras för den finskspråkiga befolkningen.

Kaskö har varit en självständig stad sedan 1785. Bara att utreda en fusion är ett historiskt beslut för att inte tala om en samgång. Att sätta punkt för en sådan anrik historia är inget lättvindigt beslut.

Förhoppningsvis är det fakta och sakargument som kommer att användas på båda sidor för det som i slutändan bör avgöra är vad som är bäst för Kasköborna. Och oavsett hur det går kommer Kasköborna att förbli Kasköbor.