Tröskeln mellan företagen och Yrkesakademin i Närpes ska bli lägre. Det är målet i projektet Kontinuerligt och utökat samarbete mellan näringsliv och yrkesutbildning i Sydösterbotten som vi berättade om i förra torsdagens SÖ (26 oktober).Genom projektet, som finansieras av Österbottens förbund och pågår läsåret 2017–2018, går man in för att hitta nya modeller och arbetssätt då det kommer till samarbetet mellan Yrkesakademin och näringslivet i Sydösterbotten. Tack vare ett ökat samarbete ska parterna helt enkelt kunna dra maximal nytta av varandra.

Samarbeten av det här slaget är någonting som bör ske kontinuerligt och som samtidigt borde vara självklart bland företag, skolor och läroanstalter i stort. Listan på de positiva effekterna som kan uppstå tack vare en välfungerande samverkan mellan parterna kan nämligen göras lång.

För att ge bara ett par exempel: Att eleverna ännu oftare får ta klivet bort från skolbänkarna, bege sig ut för att på olika sätt stifta bekantskap med näringslivet, gör att det som de lärt sig i ännu högre grad kan tillämpas i praktiken. Det kan i bästa fall sporra eleverna och leda till att lusten att lära sig ökar ytterligare: som en motivationshöjare, helt enkelt.Olika former av samarbete utgör samtidigt en bra grund till att både elever och lärare i ännu högre grad får stifta bekantskap med det lokala näringslivet, att de får mer inblick i den mångfald av yrken som finns.

Företagen kan i sin tur arbeta mer för att uppmärksamma rekryteringsbehoven och får samtidigt större möjlighet att påverka utbildningarna och hur de borde utformas.

Och som projektledare Simon Nysten uttryckte sig i SÖ-intervjun 26.10: "Vi utbildar ju arbetskraft för företagen. Det är viktigt att eleverna får rätt kompetens utgående från vad som råder i dagens arbetsliv. Skolan bör veta att de utbildar rätt enligt näringslivets önskemål".

Förhoppningsvis kan läroanstalter och företag inse vikten av att samarbeta med varandra och hur många positiva effekter det kan föra med sig.För det är ju så att dagens elever i grund och botten är framtidens medarbetare och entreprenörer.