Bara alla kan ge sig till tåls ett par år ännu ska var och en med sin kundsedel i högsta hugg få välja precis var de vill få sin hälsovård. Förra veckan enades nämligen regeringspartierna om hur lagstiftningen ska se ut för vårdreformens valfrihet. Allt går som på räls. Eller?

Regeringen har finslipat lagutkastet för att råda bot på de grundlagsproblem med valfriheten som grundlagsutskottet påpekat. Trots det är lagtexten enligt många bedömare fortfarande väldigt invecklad och problematisk, och kommer antagligen att behöva ändras en hel del för att kunna förverkligas.

Allt är med andra ord som det brukar.

Visst låter det ju bra att folk ska få välja var de vill få vård. Det ställer ändå ganska stora krav på individen att själv ta reda på var man får den bästa vården. Risken är att det blir en tudelning där de som är kapabla att sätta sig in i saken får den bästa vården.

Man kan misstänka att de privata firmorna också i första hand kommer att rikta in sig på de friskaste och enklaste kunderna eftersom vinstmarginalen blir störst på dessa.

Sedan kan man ju också fundera på hur många alternativ man kommer att kunna välja mellan på landsbygden. Inte heller på den punkten ser det ljust ut med att reformen ska behandla alla finländare lika.

Många har uttryckt sin oro över de risker man ser med valfriheten den senaste veckan. Bland annat har man varnat för att det blir dyrare, att det blir svårare att få en helhetssyn över vården och att läkare kan lämna den offentliga sidan för att börja jobba privat med allvarliga följder för jouren.

Valfriheten har hela tiden varit Samlingspartiets hjärtefråga i den här upplagan av vårdreformen medan Centern jobbat hårt för att driva igenom sin landskapsreform. Med valfrihet öppnar man upp för att privata aktörer i högre grad kan komma in på marknaden.

Från de stora vårdbolagen har lobbningen också varit intensiv då man försöker få beslutsfattarna att driva igenom en så fördelaktig reform som möjligt. Att dessa nu vädrar morgonluft och försöker stärka sina ställningar märks också av att man visar intresse för att köpa upp kommunala vårdfastigheter (som SÖ skrev om 21.9).

Regeringen lär ha varit nära att falla förra veckan innan man till sist kom överens om lagutkastet. Men kritiska röster har redan hörts från centerhåll så man kan anta att partierna trots allt inte är så värst överens.

Mycket tyder på att det igen är upplagt för en konflikt mellan Centern och Samlingspartiet när det är dags att gå igenom inkomna utlåtanden på valfrihetslagen och igen börja fila på den. Samlingspartiets beredskap att kompromissa med vårdbolagens intressen kan vara avgörande för om regeringen alls lyckas ro iland hela reformen.

För regeringen i allmänhet och statsminister Juha Sipilä i synnerhet skulle det vara en enorm prestigeförlust om man inte lyckas driva igenom vårdreformen under den här regeringsperioden. Det här är deras stora projekt. Men speciellt många fadäser till klarar man inte av.

Och visst, det finns ett tredje parti i regeringen också, men de är bara glada att få vara med.