Alla andra sydösterbottniska lag har redan säkrat seriekontraktet, men det drar ihop sig till ett spännande avslut för Sporting Kristina i division 3. Laget har en match kvar att spela, lördagen den 30 september borta mot VPS-j och kan för Sportings del i värsta fall bli direkt avgörande gällande serieplatsen.

I den matchen får laget förstärkning av sin främsta målskytt Julian Tarvoll, som flyttade till Norge tidigare i höst.

Men Sporting kan också säkra sin serieplats redan nu på lördag om Sundom IF besegrar eller kryssar mot Virkiä.

Virkiä måste nämligen ta full pott i sina två sista matcher, sex poäng, för att ta sig förbi Sporting i tabellen, samtidigt som Sporting måste förlora sin sista match mot VPS-j.

Vid lika poäng är det målskillnaden som avgör vilket lag som degraders till fyran, och just nu har Sporting bättre målskillnad. Men skillnaden är liten och kan förändras i de avgörande omgångarna. Å andra sidan är Virkiä det lag som varit näst sämst i i zonen på att göra mål.

I den sista matchen möter Virkiä serietvåan FC Kiisto på bortaplan.

– I värsta fall har vi en match på oss att fixa kontraktet. Men förhoppningsvis tar Sundom poäng mot Virkiä redan på lördag, säger Sportings tränare Peter Grannas.

Och då spelar Sporting i division 3 även nästa år.

Korrigering: I torsdagens SÖ (21.9) står det på grund av ett misstag vid redigeringen felaktigt att Virkiä har bättre målskillnad. Det borde ha stått: Om Virkiä har bättre målskillnad är det vid lika poäng Lappolaget som kniper serieplatsen i trean.