Sports lagkapten Markus Kankaanperä döms till tolv matchers avstängning och HPK-backen Niklas Friman stängs av i fyra matcher.

Förra veckan stängdes Ässäts ytter Matti Lamberg av i tretton matcher och ytterligare några avstängningar har delats ut.

Iiro Järvi, före detta medlem i FM-ligans disciplinutskott, tycker att det är hela hockeysamfundet som är ansvarigt för tacklingarna – inte bara spelarna.

– Ansvaret ligger på alla. Man kan inte bara säga till en part att de är svin. Tränaren måste också vara en jädrans stor auktoritet, han gör stora val under matchen. Och klubbledarna måste också ta ansvar, säger Järvi, som numera är sambandschef i ishockeyspelarnas förening.

– De disciplinansvariga har granskat de här fallen, och jag tycker att straffen har varit hårda. Spelarna hajar säkert till av det här och tänker efter noggrannare vad man får göra.

Backen Kankaanperä tacklade Kärpäts ytter Ville Leskinen på ett regelvidrigt sätt i lördags. Leskinen skadade sig och Kankaanperä åkte ut på ett spelstraff.

FM-ligans disciplinutskott säger i sin dom att Leskinen var tacklingsbar då Kankaanperä gick in i situationen, men att den rutinerade backens tackling inte var regelrätt. Den riktades kraftigt uppåt och mot huvudet, står det i beslutet.

Kankaanperä har under sin långa ligakarriär dragit på sig fler utvisningsminuter än någon annan. Tidigare avstängningar för liknande tilltag förlänger hans avstängning med fem matcher.

Disciplinutskottet betonar i samband med fallet Kankaanperä än en gång att man måste respektera motståndaren i ishockey. Med det här avses att man ska använda sitt omdöme när man tacklar en spelare som befinner sig i en sårbar situation.

Järvi tar inte direkt ställning till fallet Kankaanperä, men kommenterar hur man i allmänhet ska respektera motståndarna.

– Jag definierar respekten med ett ord och det är ansvar. Vad spelaren gör i varje läge – om han tacklar med lite större behärskning eller låter bli att tackla om han inser att motståndaren riskerar att skadas.

HPK-backen Friman stängs av efter att han tacklat Ilves Joona Ikonen i lördags. Yttern Ikonen spelade matchen till slut och Friman undkom straff under matchen.

Disciplinutskottet uppger att Friman riktade en fullständigt onödig tackling mot Ikonen, som var på knä på isen.

Före detta toppspelaren Järvi tror och hoppas att huvudtacklingarna kommer att minska.

– Nu har man tagit en mycket tajt linje. Jag tycker att alla spelare senast nu ska stanna upp och tänka efter.

Tacklingar mot huvudet ger avstängningar

  • Cody Kunyk, SaiPa, 5 matcher
  • Jari Sailio, Kärpät, 3 matcher
  • Matti Lamberg, Ässät, 13 matcher
  • Niklas Friman, HPK, 4 matcher
  • Markus Kankaanperä, Sport, 12 matcher