Delarna transporteras till EPV:s vindkraftspark i Ömossa i Kristinestad. Transporten är ämnad att starta från hamnen någon gång på eftermiddagen och kan leda till att trafiken löper långsamt på riksväg 8 söderut från Vasa.

- Vi kan inte ännu ge en exakt tidpunkt för när ekipaget beger sig ut på vägarna. Det är också ett enormt projekt att lasta på delarna, säger Sami Kivelä, arbetsledare.

Redan sent på tisdag kväll ägde den första transporten rum.

Enligt Kimmo Saukkonen, projektplaneringsledare vid företaget Silvast som ansvarar för transporterna, har projektet krävt noggrann planering. Inga delar kommer att transporteras när trafiken är som livligast.

– Vi undviker både morgon- och den sena eftermiddagsrusningen av naturliga skäl. Vi kommer inte att köra mellan klockan sju och nio på morgonen och inte heller sent på eftermiddagen.

Rutten går enligt Saukkonen ut från hamnen via Myrgrundsbron till Sundom och sedan vidare till Malax där man sedan i Långåminne svänger ut till riksväg 8. Transporten kommer alltså inte att gå via Vasa centrum.

– Ekipaget kommer att hålla en hastighet på cirka 60-70 kilmeter i timmen. Det kommer att löpa smidigast på raka vägen från Långåminne till Kristinestad. Men det är som sagt att massivt ekipage.

Transporten är den första av flera som kommer att inta riksväg 8 fram till slutet av juli.

– Vi kommer att transportera delar fem till sex dagar i veckan. Det handlar om cirka 400 specialtransporter totalt för att delarna till alla kraftverk ska transporteras till Kristinestad, säger Saukkonen.

Totalt ska 34 vindkraftverk snurra i Ömossa vid den 2000 hektar stora parken vid årsskiftet.