De nationella stöden till jordbruket och trädgårdsodlingen 2017 är en aning större än i fjol. Sammanlagt uppgår det nationella stödet till cirka 328 miljoner euro.

Av den totala stödsumman upptar nordligt stöd ungefär 90 procent, och stöd till södra Finland drygt åtta procent. Övriga stöd upptar cirka två procent av stödsumman, av vilken stödet för sockerbeta är drygt en procent.

Anslaget för nationella stöd ökar med cirka sex miljoner euro jämfört med i fjol. Det nordliga stödet ökar med fyra procent medan stödet till södra Finland minskar med sju procent. Över hälften av det nordliga stödet, ungefär 160 miljoner euro, går till produktion av mjölk.

Jord- och skogsbruksministeriet meddelar att stöder per en liter mjölk under januari-augusti 2017 ligger på samma nivå som år 2015. Stödet höjs med en halv cent i september-december i området för nordligt stöd. Literpriset höjs utifrån den beräknade mjölkproduktionen för hela året.

Krispengar ska stimulera export

Besparingarna i de statliga finanserna har varit stora de senaste åren, vilket också har påverkat jordbrukssektorn. Men som en följd av lantbrukets ekonomiska kris beslutade man att häva de tidigare avtalade nedskärningarna i anslagen för jordbruksstödet.

I höstens budgetförhandlingar fick jordbruket extra anslag för att trygga gårdarnas produktionsförutsättningar.

Krispengar ska också användas för att stimulera sälj- och exportfrämjande åtgärder för finska livsmedel.