Gunilla Luther-Lindqvist är en pensionerad barnträdgårdslärare som 2013 tog över ordförandeposten för biståndsorganisationen Nada-Nord. Vid samma tidpunkt förvärrades flyktingsituationen i Syrien och hon drog tillsammans med föreningen i gång en insamling för att hjälpa främst flyktingbarnen. Sedan dess har Nada-Nord gjort tre resor till den syriska gränsen, två till ön Lesbos i Grekland och en till den makedoniska gränsen. Luther-Lindqvist vill ändå poängtera att det är donationer och frivilligarbete som gjort det hela möjligt. – Jag blev så otroligt glad för utmärkelsen. Inte för min egen skull men för att folk sätter flyktinghjälpen på en första plats. Ibland hör man så mycket negativt om flyktingpolitiken i vårt land, men det här ­visar att det finns mycket stöd ute i stugorna, säger Luther-Lindqvist. I flyktinglägren och på Lesbos och är det hårda bud som gäller. I många av lägren lyser stora hjälporganisationer med sin frånvaro. Speciellt minns hon de ensamma mammorna och barnen och rädslan när de ­stiger iland på ön Lesbos. – Jag har alltid haft svårt för att se barn fara illa. De här barnen förlorar så stor del av barndomen och får trauman för livet, säger Luther-Lindqvist.
Gunilla Luther-Lindqvists hjärta bultar allra mest för barnen. Här håller hon en några veckor gammal baby på Lesbos.

Gunilla Luther-Lindqvists hjärta bultar allra mest för barnen. Här håller hon en några veckor gammal baby på Lesbos.


Har aldrig varit rädd Hon reste första gången som biståndsarbetare till Azerbajdzjan 2009. Där arbetade hon tre år på ett barnhem. Även om en del barn hade smittsam tuberkulos ville hon inte använda skyddshandskar. – Jag har aldrig varit rädd under mina resor och inte ens fått en sticka i fingret. Många tycker nog att jag är galen, men jag skulle aldrig använda plasthandskar när barnen behöver trygghet och kramar, säger Luther-Lindqvist. Nada-Nords flyktingarbete fortsätter så länge människor vill hjälpa. Föreningen består nu av fyrtio frivilliga som hjälper till vid Nadas loppmarknad och stickar kläder åt behövande. Luther-Lindqvist har fått ta paus från fritidsintressena för att hinna med både verksamheten och barnbarnen. – Jag undrar själv var drivkraften kommer ifrån. Kanske är det min starka tro. Förut hade jag aldrig möjligheten men nu upplever jag det som ett kall. Jag har fått tolv friska barnbarn och jag känner en stark längtan att ge något tillbaka, säger Luther-Lindqvist.
Öppet hjärta det som behövs För den som vill hjälpa svarar Luther-Lindqvist att vem som helst kan bidra till Nada-Nord, antingen som volontär eller genom donationer som oavkortat går till de be­hövande. – Vi hjälper både flyktingar och behövande här hemma. Det viktiga är att vi själva åker för att träffa människorna i stället för att skicka pengarna med någon annan. Det är ­mötet som är det viktiga, femtio procent pengar och femtio procent kärlek brukar vi säga. Varken språk, reli­gion eller politik har någon skillnad. Ett öppet hjärta är det som behövs. Tårar är tårar på alla språk, leenden också, säger Luther-Lindqvist.