|

Närpesväxthus får mest stöd

NyhetsbildZoom
Närpes Grönsaker fick femte mest stöd i landet 2015. Foto: Arkiv/Jan Ola Klåvus
Topp tre på listan över högst lantbruksstöd i Österbotten är alla från Närpes.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bland de tio som i fjol fick mest lantbruksstöd i Österbotten är fem växthusföretag från Närpes. Listan toppas av tre Närpesföretag.

Mest lantbruksstöd i Österbotten – över 1,5 miljoner euro – gick till Andelslaget Närpes Grönsaker. Det är femte mest i landet.

På andra plats i Österbotten följer Jan-Erik Sigg Ab med drygt 815.000 euro och på tredje plats Sven Sigg Ab med strax under 790.000 euro.

På fjärde plats återfinns Börje Ivars Ab med 550.000 euro och nionde på listan är Oy Johan Prinsén Ab med lite över 365.000 euro.

Totalt gick 13 miljoner euro till Närpes, 5 miljoner euro till Kristinestad, 926.000 euro till Korsnäs och 26.000 euro till Kaskö – sammanlagt 18,97 miljoner euro i stöd till Sydösterbotten i fjol.

Totalt i hela landet betalade Landsbygdsverket ut 1,77 miljarder euro i jordbruks- och landsbygdsstöd i fjol. Det mesta gick till lantbrukarna men en del av stödpengarna gavs också till olika projekt. Det var fråga om jordbrukarstöd, projekt-, företags- och strukturstöd, marknadsstöd och andra stöd, exempelvis stöd för lagring och säljfrämjande åtgärder.

Det var marknadsstöd som betalades till Närpes Grönsaker. Landsbygdsverket offentliggjorde uppgifterna om stöd som helt eller delvis finansieras av EU på onsdagen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan