|

"Tills cancern skiljer oss åt" vann pris på filmfestival

NyhetsbildZoom
Jan-Olof Svarvar har gjort dokumentären om åren då Peter och Magdalena Snickars kämpade mot Peters cancer. Foto: Linus Lindholm
Jan-Olof Svarvars dokumentärfilm "Tills cancern skiljer oss åt" har vunnit första pris i sin kategori på filmfestivalen Hollywood International Independent Documentary Awards. - Roligt att den uppskattas, säger Svarvar om priset.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Filmen, som på engelska har titeln "Until cancer do us part", tävlade i kategorin Bästa utländska bidrag.

Enligt Jan-Olof Svarvar är det extra roligt att filmen uppskattas också utanför Österbotten.

- Det är ju det roliga att en film som går nästan helt på närpesiska får sådan uppskattning utomlands. Vi håller tummarna för filmen vinner fler priser.

Filmen har tidigare också bilvit uttagen till det officiella programmet på de internationella filmfestivalerna i både New York och Singapore.

I helgen kommer man enligt Svarvar att lansera en egen webbplats för filmen så att tittare i Finland och Sverige kan se på den. I dagsläget finns filmen inte tillänglig någonstans.

Svarvar har också förhandlat med Sveriges Televison som visat intresse för att få visa filmen i Sverige.

"Tills cancern skiljer oss åt" skildrar makarna Magdalena och Peter Snickars kamp mot Peters cancer. Det var i september 2011 som Peter Snickars diagnostiserades med glioblastom grad 4, som är en av de allvarligaste sorterna av hjärntumör. När han insjuknade var tanken först att göra en videodagbok för hans närmaste, men några månader senare, när hans närminne började försämras stod det klart att han inte skulle kunna filma sig själv speciellt länge till. Familjen och filmaren Jan-Olof Svarvar, som också var Snickars goda vän, beslutade då att göra en dokumentärfilm om hela processen.

I filmen får tittarna följa familjens vardag genom sjukdomens olika skeden, från september 2011 fram till februari 2015 då Peter Snickars somnade in i sitt hem.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.