|

Gamla kritpipor påträffades

Bland annat kritpipor påträffades i samband med grävningar på gårdsplanerna vid Lebellska köpmansgården och Felénska huset.  Fynden har sammanställts till en liten arkeologisk utställning.
Gamla kritpipor av bränd vitlera upptäcktes efter att grävmaskinerna bökat om i jorden vid Lebellska köpmansgården i Kristinestad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Diken för jordvärmekablar och ledningar har grävts kors och tvärs på gårdsplanerna till Lebellska köpmansgården och Felénska huset vid Strandgatan i Kristinestad. Man undersökte jordhögarna. Några sensationella fynd gjordes inte – gårdsplanerna har grävts upp många gånger tidigare. Men bland annat gjordes fynd av gamla kritpipor. Kritpiporna var 1600- och 1700-talens föregångare till nutida pipor. De tillverkades av bränd vitlera. De 18 funna pipfragmenten härstammar var och en ur olika pipor och de flesta är tillverkade i Sverige, och en kan med säkerhet härledas till Carl Wetterviks verkstad i Stockholm, förklarar konservator Charles Marin. Handlanden och rådmannen Casper Lebell d.y. prövade bland annat på tobaksodling i Kristinestad, och sålde sannolikt kritpipor. Men om han själv var rökare, det vet man inte. Också andra fynd gjordes och de har ordnats till en liten utställning i Felénska huset. Charles Marin berättar mera om fynden i lördagens SÖ (28.11)

Kommentarer
|

Centern tappade – Vasa centralsjukhus en av orsakerna, säger Paavo Rantala

Nyhetsbild
Centernveteranen Paavo Rantala menar att orsaken till kräftgången i Vasa valkrets förklaras med den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus. Foto: Arkiv/Anders Bergvik
Centern blev valets stora förlorare och tappade 18 mandat. I Vasa valkrets förlorade partiet 17 000 röster – frågan om den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus gjorde säkert sitt, säger partiveteran i Kristinestad.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan