Årets tema för Bokkatalogen är barn- och ungdomslitteratur, men även lusten att läsa. Vi får möta Mia Österlund som spränger glastaket som första kvinnliga litteraturprofessor vid Åbo Akademi och den första professor där som specialiserat sig på barn- och ungdomslitteratur. Hon framhåller att vår finlandssvenska barnlitteratur är helt unik – vild och oborstad, skriven med mod och experimentlusta.
I en värld där genomsnittsförfattaren, -läsaren, -barnboksillustratören och -bokmässebesökaren är en kvinna, har katalogens redaktion lyckats fånga tre män som läser och dessutom jobbar med läsning. Läraren i historia och samhällslära, Petter Wallenius, berättar om hur läsning av skönlitteratur inte bara är en angelägenhet för modersmålslärare. Modersmålsläraren Rolf Blauberg från Borgå bekänner att han läser för att han behöver läsa, för att läsandet är livsviktigt. Samtidig är han medveten om att det är lätt att prata om egna läsintressen men svårare att överföra entusiasmen på eleverna. Vi får också möta den litterära mångsysslaren och extremsportaren Eddie Myrskog som skriver om hur han hittat tillbaka till ungdomens läslust.
Agneta Rahikainen, ansvarig redaktör för katalogen, berättar att katalogen speciellt riktar sig till lärare och föräldrar. Hon hoppas att den kan vara ett hjälpmedel och stöd i läsfrämjande på svenska.
– Vår redaktion tar jättegärna emot tips på artiklar och synvinklar på läsande för nästa katalog som utkommer 2025, säger Rahikainen.
Katalogen kan beställas hem eller till skolan helt gratis. Den finns också att plocka på sig på olika offentliga platser i Svenskfinland, på medborgarinstitut, Luckan, bibliotek och bokhandlar. Bokkatalogen ges ut med stöd av Svenska litteratursällskapet i Finland, Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Stiftelsen Tre Smeder. Ansvarig redaktör är Agneta Rahikainen, marknadsföringschef på SLS.
Beställ Bokkatalogen gratis hem här >
Läs katalogen här >