|

Pohjolan Voima stänger kraftverk i Kristinestad

NyhetsbildZoom
Pohjolan Voima. Foto: Arkiv/Anders Bergvik
Det är inte längre lönsamt att producera el genom att bränna kol i Pohjolan Voimas reservkraftverk i Kristinestad och Björneborg. Kraftverken läggs på is för obestämd tid.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pohjolan Voimas kolkraftverk i Kristinestad och Tahkoluoto i Björneborg stängs för obestämd tid. Kraftverken är olönsamma i de nuvarande marknadsförhållandena. Hur många av de totalt 68 anställda som skött om de två kraftverken drabbas är ännu oklart. Kraftverken har även sysselsatt cirka 60 externa arbetare, främst underleverantörers anställda. Petri Hurri, vd för PVO-Lämpövoima säger att det inte finns någon lönsamhet i kraftverken. – Priset på el har sjunkit rejält. En orsak är konjunkturen som lett till lägre efterfrågan. Den andra orsaken är att det till Finland strömmar statssubventionerad el från bland annat Sverige och Danmark, främst vindkraft. Även den subventionerade vindkraften i Finland påverkar situationen för den typen av reservkraftverk som vi har i Kristinestad och Björneborg. Med kraftverken tas cirka 500 megawatt produktionskapacitet bort från marknaden, Kristinestad 242 megawatt och Tahkoluoto 235 megawatt. – Kraftverken har varit olönsamma redan en längre tid. De har rollen av reservkraft, men när det inte finns efterfrågan och priserna är låga är det inte lönt att hålla i gång dem. Enligt Pohjolan Voima fortsätter olönsamma kraftverk att läggas ned i Finland. – Vår bedömning är att det kommer att försvinna cirka 1 800 megawatt kapacitet innan utgången av 2016. Det är en kapacitet som motsvarar ett kärnkraftverk, säger Hurri.

Kommentarer
|

Centern tappade – Vasa centralsjukhus en av orsakerna, säger Paavo Rantala

Nyhetsbild
Centernveteranen Paavo Rantala menar att orsaken till kräftgången i Vasa valkrets förklaras med den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus. Foto: Arkiv/Anders Bergvik
Centern blev valets stora förlorare och tappade 18 mandat. I Vasa valkrets förlorade partiet 17 000 röster – frågan om den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus gjorde säkert sitt, säger partiveteran i Kristinestad.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera