|

Pohjolan Voima stänger kraftverk i Kristinestad

NyhetsbildZoom
Pohjolan Voima. Foto: Arkiv/Anders Bergvik
Det är inte längre lönsamt att producera el genom att bränna kol i Pohjolan Voimas reservkraftverk i Kristinestad och Björneborg. Kraftverken läggs på is för obestämd tid.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pohjolan Voimas kolkraftverk i Kristinestad och Tahkoluoto i Björneborg stängs för obestämd tid. Kraftverken är olönsamma i de nuvarande marknadsförhållandena. Hur många av de totalt 68 anställda som skött om de två kraftverken drabbas är ännu oklart. Kraftverken har även sysselsatt cirka 60 externa arbetare, främst underleverantörers anställda. Petri Hurri, vd för PVO-Lämpövoima säger att det inte finns någon lönsamhet i kraftverken.

– Priset på el har sjunkit rejält. En orsak är konjunkturen som lett till lägre efterfrågan. Den andra orsaken är att det till Finland strömmar statssubventionerad el från bland annat Sverige och Danmark, främst vindkraft. Även den subventionerade vindkraften i Finland påverkar situationen för den typen av reservkraftverk som vi har i Kristinestad och Björneborg.

Med kraftverken tas cirka 500 megawatt produktionskapacitet bort från marknaden, Kristinestad 242 megawatt och Tahkoluoto 235 megawatt.

– Kraftverken har varit olönsamma redan en längre tid. De har rollen av reservkraft, men när det inte finns efterfrågan och priserna är låga är det inte lönt att hålla i gång dem.

Enligt Pohjolan Voima fortsätter olönsamma kraftverk att läggas ned i Finland.

– Vår bedömning är att det kommer att försvinna cirka 1 800 megawatt kapacitet innan utgången av 2016. Det är en kapacitet som motsvarar ett kärnkraftverk, säger Hurri.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.