Vem tjänade mest i Österbotten och Mellersta Österbotten i fjol – och vilka företag betalade mest skatt?

Det får vi veta i dag, på den stora skattedagen, då uppgifterna över fjolårets inkomster och skatter offentliggörs. 

Uppgifterna publiceras klockan 8.00 och kort därefter hittar du dem även här hos oss. Vår skattesajt hittar du här.

På skattesajten kan du söka skilt på förvärvsinkomster (lön), kapitalinkomster (utdelningar och försäljningsvinster) och skatter. Den nedre gränsen för privatpersoner går vid en beskattningsbar inkomst på 100 000 euro.

Under dagen kan du också följa vår liveblogg där vi botaniserar närmare i främst de österbottniska siffrorna, men också de nationella. Vår liveblogg hittar du här.

Därför saknas många namn

Listorna som offentliggörs i dag ger dock inte hela bilden.

Sedan 2019 kan nämligen privatpersoner som tjänar mer än 100 000 euro begära att deras skatteuppgifter inte lämnas ut, av till exempel säkerhetsskäl. Det här blev möjligt då EU:s dataskyddslag trädde i kraft.

2021 slog dock Helsingfors förvaltningsdomstol fast att det inte finns någon laglig grund att inte ge ut namnen på dessa personer till medierna. Medierna kan nu alltså begära ut namnen på de personer som har invänt mot att deras uppgifter lämnas ut och sedan ta reda på skatteuppgifterna genom att kontakta Skatteförvaltningen.

I fjol var det 2353 finländare som ville dölja sina uppgifter från skatteåret 2020. 50 av dessa fanns i Österbotten och 12 i Mellersta Österbotten.

Utöver detta gör också olika avdrag och skattefria dividender att många namn saknas. Enligt Skatteförvaltningen är det en tredjedel av de som tjänar mer än 100 000 euro som inte finns med på listorna över höginkomsttagare.