|

Björklund var stark på hemmaplan

NyhetsbildZoom
Henrik Rönnqvist, Per-Erik Björklund samt Bo och Gunvor Skogman var några av de som följde läget på Mikaela Björklunds valvaka på café Albert. Foto: Tom Forsman
Ett tag såg det riktigt lovande ut för Mikaela Björklund (SFP). i Närpes hade hon starkt stöd. Men det räckte inte till. Också i Kristinestad och Kaskö var det hemortens kandidater som blev röstmagneter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hon var överlägsen röstmagnet i Närpes. Nästan 37 procent av de röstande Närpesborna skrev Mikaela Björklunds nummer på valsedeln. – Jag är tacksam för att ha fått ett sådant här förtroende. Förstås skulle Sydösterbotten gärna ha haft en egen riksdagsledamot, sa Björklund vid valvakan på söndagskvällen. Björklund kan antas ha ärvt en hel del av Ulla-Maj Wideroos röster på hemmaplan. När de flesta rösterna var räknade i Närpes låg hon ett tag på reservplats till riksdagen och som femma av SFP:s kandidater i valkretsen. Men hon lyckades till skillnad från Wideroos i tidigare val inte få lika mycket röster norrut i Österbotten. På sluttampen blev hon omkörd av Lars-Erik Gästgivars, och samlade totalt 2653 röster. Björklund placerade sig på sjätte plats av SFP:arna i valkretsen. Mats Nylund som invaldes som tredje SFP:are fick 5187 personliga röster. För SFP blev valet en besvikelse. Länge såg det ut som att partiet skulle behålla det fjärde mandatet, men på upploppet med bara någon procent kvar att rösterna att räkna passerades Mikko Ollikainen (SFP) av Maria Tolppanen (Sannf). Ollikainen fick ungefär hälften av alla avgivna röster i Korsnäs och i hemkommunen Malax, och kom på fjärde plats i rösttoppen i Närpes. De sydösterbottniska väljarna höll på sina egna. Carl-Gustav Mangs (SFP) blev röstmagnet i Kaskö, och erhöll 20 procent av rösterna där. Han fick sammanlagt Kristinestad ställde upp två SFP-kandidater, Åsa Blomstedt blev etta med 651 röster medan Anna-Kajsa Blomqvist fick näst mest röster i Kristinestad, 334. Deras sammanlagda röstetal blev 775 respektive 677 röster. De finlandssvenska socialdemokraterna fick än en gång se sin huvudkandidat Steven Frostdahl som reserv. Peter Sjökvist från Närpes gjorde sitt första riksdagsval och samlade 483 röster sammanlagt, varav 319 i hemkommunen. Samlingspartisten Kirsi Rantatalo i Kristinestad fick nöja sig med 182 röster, KD:s Päivi Isuls från Kristinestad med 57 röster. Anna Vuorinen från Korsnäs som ställde upp för Förändring 2011 erhöll 86 röster sammanlagt, dock endast 1 röst i Korsnäs. Självständighetspartiets Lasse Soinila från Närpes fick 40 röster, varav 8 i Närpes. Mats Nylund hade ett rätt starkt stöd i Sydösterbotten, med cirka 700 röster i Närpes och 300 i Kristinestad. Han är en av SFP:s tre riksdagsledamöter från Vasa valkrets. De två andra, Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand, fick bägge över 10.000 röster. Den fjärde ledamoten med svenska som modersmål är Peter Östman, KD som nu invaldes för sin andra period i riksdagen.

Kommentarer
|

Den förvunna Vöråbon har hittats död

Nyhetsbild
Polisbil. Foto: Jonas Brunnström
Den försvunna Vöråbon upphittades på fredagen avliden i Norra Österbotten.

Mest läst senaste veckan