|

Höghöjdsballongen nådde 33 kilometer

NyhetsbildZoom
Medlemmar i Katternö Skywatchers förbereder höghöjdsballongen inför lyftet. Foto: Marcus Lillkvist
Den höghöjdsballong som Katternös Skywatchers släppte upp på söndag morgon nådde 33 kilometers höjd och landade norr om Kalajoki.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Föreningen har hållit på med förbedelserna sedan förra hösten, och nu var det dags.

Vid niotiden på söndag morgon gjordes de sista kontrollerna av utrustningen som ballongen skulle bära med sig; två kameror, en smarttelefon, positioneringsutrustningen, en temperaturmätare samt en geigermätare.

Den knappt ett kilo tunga lasten drogs upp i luften av en vätgasballong som fylldes på en klöveråker längs Katternöleden.

Vid halvtio-tiden lyfte höghöjdsballongen.

Carl-Johan Källman, föreningens ordförande, beskrev lyftet som lyckat:

– Vårt mål är att den ska fortsätta stiga upp till 34 kilometers höjd. På den höjden är trycket så lågt att ballongen förväntas explodera.

Föreningens förhoppning är att de ska återfinna mätutrustningen. Det är möjligt tack vare positioneringen. Med en inbyggd fallskärms hjälp ska också landningen kunna ske på ett bra sätt. Utrustningen är inpackad i en låda av skumplast, och därför kan den också klara en landning i havet eller i en sjö.

– Med vindriktningen som grund tror vi att den senare i dag kommer att landa någonstans mellan Himango och Kalajoki.

Flera föreningsmedlemmar satte sig i bilar norrut för att kunna starta eftersöket så fort som möjligt.

Det var första gången som Katternö Skywatchers släppte upp en höghöjdsballong.

Vid ett-tiden nådde ballongen sin toppnotering, 33 kilometers höjd. Efter det började den dala för att sedan landa mellan Kalajoki och Brahestad.

Vid halv fyra-tiden lyckades föreningens medlemmar återfinna den i snårskogen.

- Den verkar ha klarat färden bra, trots de extrema förhållandena med 70 graders kyla. Nu ska det bli spännande att packa upp utrustningen och se vad den har registrerat, säger Carl-Johan Källman.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan