|

Höghöjdsballongen nådde 33 kilometer

NyhetsbildZoom
Medlemmar i Katternö Skywatchers förbereder höghöjdsballongen inför lyftet. Foto: Marcus Lillkvist
Den höghöjdsballong som Katternös Skywatchers släppte upp på söndag morgon nådde 33 kilometers höjd och landade norr om Kalajoki.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Föreningen har hållit på med förbedelserna sedan förra hösten, och nu var det dags. Vid niotiden på söndag morgon gjordes de sista kontrollerna av utrustningen som ballongen skulle bära med sig; två kameror, en smarttelefon, positioneringsutrustningen, en temperaturmätare samt en geigermätare. Den knappt ett kilo tunga lasten drogs upp i luften av en vätgasballong som fylldes på en klöveråker längs Katternöleden. Vid halvtio-tiden lyfte höghöjdsballongen. Carl-Johan Källman, föreningens ordförande, beskrev lyftet som lyckat: – Vårt mål är att den ska fortsätta stiga upp till 34 kilometers höjd. På den höjden är trycket så lågt att ballongen förväntas explodera. Föreningens förhoppning är att de ska återfinna mätutrustningen. Det är möjligt tack vare positioneringen. Med en inbyggd fallskärms hjälp ska också landningen kunna ske på ett bra sätt. Utrustningen är inpackad i en låda av skumplast, och därför kan den också klara en landning i havet eller i en sjö. – Med vindriktningen som grund tror vi att den senare i dag kommer att landa någonstans mellan Himango och Kalajoki. Flera föreningsmedlemmar satte sig i bilar norrut för att kunna starta eftersöket så fort som möjligt. Det var första gången som Katternö Skywatchers släppte upp en höghöjdsballong. Vid ett-tiden nådde ballongen sin toppnotering, 33 kilometers höjd. Efter det började den dala för att sedan landa mellan Kalajoki och Brahestad. Vid halv fyra-tiden lyckades föreningens medlemmar återfinna den i snårskogen. - Den verkar ha klarat färden bra, trots de extrema förhållandena med 70 graders kyla. Nu ska det bli spännande att packa upp utrustningen och se vad den har registrerat, säger Carl-Johan Källman.

Kommentarer
|

Fler får mer – stöd för examensarbete utvidgas i Kstad

Nyhetsbild
Kristinestad höjer stödet för examensarbeten till 500 euro. Foto: Mats Ekman
Stödet för examensarbete utvidgas i Kristinestad och blir värt mer. En studerande kan nu vänta sig två hundralappar mer för ett godkänt arbete.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan