Ingen kan undvika att lägga märke till Outdoor-avdelningen på Prisma Liselund i Vasa. På avdelningen får du samma känsla som när du skulle befinna dig ute i skogen: hela avdelningen är inredd med trätema.

– Vissa hyllor består av ljust trä, och på dem finns bland annat olika dricksflaskor, ryggsäckar, liggunderlag och tält, säger Janne Keko, som är försäljare på avdelningen.

Mitt bland hyllorna finns två dekorativa stugor där kunderna kan beundra utrustningen i en miljö som känns autentisk. På avdelningen finns också ett tält uppslaget på konstgräs.

– Här får du känslan av att du redan är på väg ut på en vandringstur, säger Keko.

 

Jämn terräng för nybörjare, norröver finns det friluftsleder för mer erfarna


För den som saknar sysselsättning i vår rekommenderar Keko en dagsutflykt på någon av friluftslederna i Vasaregionen.

– Vandring är väldigt bra motion. Med det känns egentligen inte som motion, eftersom du är omgiven av naturen och så mycket vackert att titta på.

– Det är trevligt att lämna staden och ge sig ut i naturen och skogen. Där är tyst och även luften känns fräschare, säger Keko.


Enligt Keko är till exempel cirka fyra kilometer långa Öjens naturstig ett bra alternativ för nybörjare. Den ligger i Sundom ungefär fyra kilometer söder om Vasa centrum.

– Öjen bjuder på en mycket varierad natur. Där finns kärr, stenig mark och traditionell skog. Naturstigen är lättframkomlig, dvs. ganska jämn, och lagom lång, säger Keko.

Längre friluftsleder finns det till exempel vid Molnträsket öster om Vasa. Även Björköby–Panike vandringsled i Korsholm är populär bland friluftsmänniskor. Rutten går genom Kvarkens världsarv.

– Om du vill ta dig ut till havet rekommenderar jag Bergö vandringsled.

Mer erfarna vandrare kan förlänga sin utflykt genom att övernatta på olika lägerplatser, vid vindskydd eller i stuga. För den som vill ha en mer krävande rutt rekommenderar Keko en resa norrut, till exempel Björnrundan i Oulanka nationalpark.

Skor, ryggsäck och vattenflaska är allt som behövs för att komma igång


På en dagstur behövs det inte mycket utrustning. Enligt Keko är det allra viktigaste på utflykt som utflykt att du har rejäla vandringsskor.

– Skorna ska vara bekväma att gå i. Särskilt på längre vandringar är det viktigt med högskaftade skor, eftersom de stöder vristerna när du tar dig över stenar och stubbar.

Klädseln ska du planera utifrån väderförhållandena och temperaturen. Det är bra att ha flera lager med kläder som andas, så att du enkelt kan klä av eller på dig till exempel om det börjar regna eller du blir svettig.

En skaljacka skyddar mot vind och regn på vandringsturen.

– En regnponcho eller skaljacka och regnbyxor skyddar mot regn och vind.

Ta med dig tillräckligt med vatten och något smått att äta så att du får energi på vandringsturen. Dem packar du enkelt med dig i en rygg- eller ramsäck.

– För att kunna grilla korv kan du också packa ner en täljkniv eller fällkniv och ett teleskopiskt grillspett. Och vattnet håller sig kallt längre i en termosliknande flaska, tipsar Keko.

På en dagsutflykt räcker det med en mindre ryggsäck som rymmer till exempel vatten, matsäck och en lätt jacka.


Tält, liggunderlag och sovsäck behövs på utflykter med övernattning

Om du ska övernatta på utflykten är det viktigt att ha med ett högklassigt tält, liggunderlag och sovsäck.

– Tält finns i många olika storlekar och typer. Välj tält utifrån hur många som ska övernatta i det.
För att det inte ska bli kallt på natten rekommenderar Keko ett bra liggunderlag. Då behöver du inte ligga direkt på den kalla marken.

– Traditionella liggunderlag tillverkas av styrox. I dag finns det även luftfyllda liggunderlag som är som tunna madrasser.

Sovsäck och liggunderlag är enkla att bära med sig exempelvis i en ramsäck på utflykter med övernattning. 

Du ska välja sovsäck utifrån under vilken årstid din resa infaller.

– Vissa sovsäckar är avsedda för varma sommartemperaturer, medan andra håller värmen även i många minusgrader.

Om du behöver hjälp med att välja friluftsutrustning ska du vända dig till försäljarna på Prisma Liselund i Vasa.

– Vi har garanterat utrustning för alla oberoende av tidigare erfarenhet, säger Keko.


Faktaruta

  • Adress: Elementfabriksvägen 1, 65380 Vasa
  • Öppettider: kl. 7–23 alla dagar, på helgdagar eventuella ändringar
  • Ta närmare del av butiken på Prisma Liselunds sociala medier Facebook och Instagram!