Vasabladets, Österbottens Tidnings och Syd-Österbottens gemensamma kandidattest på webben öppnas för läsarna i dag. Närmare 70 riksdagskandidater i Vasa valkrets har hittills gjort testet. Genom att ta ställning till samma påståenden som riksdagskandidaterna får du besked om hur väl kandidaternas svar sammanfaller med dina egna. Om du viktar dina svar beroende på frågans angelägenhetsgrad ökar du chansen att få ett mer tillförlitligt resultat. Då du har fått fram din favoritkandidat kan du genom att klicka på namnet ta del av hur han eller hon motiverar sina svar. De 20 påståendena som både kandidater och läsare ska ta ställning ringar in ett flertal temaområden. I frågebatteriet ingår påståenden om kommunpolitiken, energipolitiken, tiggeriet, invandringen och förhållandet mellan kyrkan och staten. Valtestet innehåller också Österbottenspecifika frågeställningar om yrkesskolutbildningen och lärarutbildningen. Aktuella försvarsfrågor som Nato finns med, liksom ett försvarssamarbete med Sverige. Eftersom den ekonomiska politiken verkar få hög prioritet i 2015 års riksdagsval är en hel del av frågeställningarna av ekonomisk art. Vem vill frångå arbetsmarknadens trepartsavtal, vem vill öka den arbetskraftsrelaterade invandringen och vem är redo att öka inkomstklyftorna för att få fart på vårt lands ekonomi?

Prioriteringarna i ekonomiska frågor av det här slaget förväntas blotta de ideologiska skillnaderna mellan partierna och kanske till och med mellan kandidater inom ett och samma parti. I batteriet ingår den kontroversiella Greklandsfrågan samt det EU-USA-frihandelsavtal som innehåller ett mycket omstritt skiljedomsförfarande. Norden är ett annat viktigt tyngdpunktsområde, inte minst med tanke på att Norden och nordiskt samarbete i ljuset av den europeiska krisen har varit mer aktuellt på senare tid. Om du gör testet får du bland annat reda på hur kandidater ser på frågan om en nordisk förbundsstat. Sist med inte absolut inte minst ger kandidattestet besked om hur många av kandidaterna som vill se en reservplan för hur servicen på svenska i Finland ska tryggas i det fall svenskan inte längre är ett obligatoriskt skolspråk. Den här frågan blev aktuell i anslutning till det medborgarinitiativ som seglade upp i riksdagens nyligen och som bland annat utmynnade i en godkänd kläm om att statsmakten ska utreda möjligheterna till regionala försök med svenskan utbytt till ryska. Kandidattesten har en tudelad roll i valrapporteringen. Dels erbjuds läsarna ett webbverktyg som hjälpmedel i en demokratisk möjlighet att påverka samhället, dels kan resultatet i testet också användas i tidningens egen valrapportering som ett sätt att blottlägga skillnader mellan partier och kandidater. Till exempel har ju vi haft en rätt så yvig debatt om SFP:s valprogram. En korskörning kan ge en vink om hur många av valkretsens SFP-kandidater som sist och slutligen skriver under partiets ekonomiska politik som den är formulerad i valprogrammet. Här kommer du direkt till valtestet. Kommentar:

Valtest har utvecklats

Jag nickar instämmande då jag ser resultatet av min egen provkörning av HSS Medias kandidattest. Jo, det är nog en kandidat som står mig värdemässigt nära och som jag kunde tänka mig att sätta en röst på. För den som har haft förmånen att bidra till frågeställningarna i ett valtest är det alltid en viss lättnad att märka att testet åtminstone fungerar för egen del. Men då samma kandidat dyker upp som prioritet nummer ett även i Svenska Yles valtest inser jag att de finlandssvenska testerna har blivit mer tillförlitliga än de första versioner som introducerades för ett antal år sedan. Den största stötestenen är att få riksdagskandidaterna att fylla i testet. Ännu i fredags hade bara hälften av SFP-kandidaterna i Vasa valkrets fyllt i Helsingin Sanomats test. Det betyder att landets största finskspråkiga tidning inte kan leverera ett resultat med någon som helst relevans för Vasa valkrets. HS har också med förvånansvärt många mångbottnade påståenden i sitt test. Grundregeln är att varje påstående ska vara så renodlat som möjligt.