FRÅGA: 

"Jag är 25 år och funderar mycket på både bostadsköp och barn. Min partner studerar, medan jag har fast jobb och en medelinkomst. Hurdana möjligheter har vi att skaffa hus eller lägenhet? Kan ett par få lån fast den ena har låga eller inga inkomster? Jag undrar också hur stora inkomster du tycker man borde ha innan man försöker få barn."


MATILDA SVARAR:

"Spännande och aktuella tankegångar för många!

Bostadslån kan man ta fastän den ena studerar eller har låga inkomster av andra skäl. Bankerna utvärderar er helhetssituation, alltså er två tillsammans, och er förmåga att betala tillbaka lånet. Bankerna genomför vad som kallas för stresstest, där er ekonomi ses ur olika synvinklar och med hypotetiska framtidsscenarier, så att lånebetalningarna inte borde överstiga det ni egentligen har råd med.

När man tar ett lån ska man ha sparat ihop en del av summan själv. Det kallas för handpenning. Summan beror lite på hurdant lån man tar (vanligt bostadslån eller BSP). Och om ni tar ett gemensamt bostadslån räknas era besparingar ihop till en summa. Samma gäller även om ni har egna BSP-konton. De kan slås ihop så att ni får ett större BSP-lån.

Att din partner har låga eller inga inkomster är inte nödvändigtvis ett hinder för bostadslån.


Funderar man på bostadsköp lönar det sig alltid att skicka in låneansökningar till flera banker. En del kanske säger nej och andra kan ge en låneoffert. Under era samtal med bankerna kan ni säga att ni inte har hittat hus eller lägenhet än, utan bara vill veta vilka möjligheter ni har. Då får ni även reda på hur mycket lån bankerna är beredda att ge er och prisklassen på bostäder ni kan köpa.

Samtidigt som ni amorterar på ert lån ska ni prioritera sparande. Alla era pengar ska inte gå till lånet, utan ni ska kunna leva och säkra er framtid med en buffert och eventuella placeringar samtidigt. Många banker ser att det går hand i hand och erbjuder bostadslån och placeringar som passar er situation.

"Inga pengar i världen kan ersätta den stabila tillvaron som föräldrarna bidrar med."

Matilda Hassel

Marthaförbundet

 

Trygghet viktigare än pengar – men pengar ger också trygghet

När man planerar tillökning är det viktigaste att ni som blivande föräldrar känner er bekväma och att ni har framtiden tryggad. Det finns ingen rekommenderad lönesumma, utan ni ska känna att ni kan betala de utgifter som kommer. Det är med andra ord bättre att ha pengar sparade på ett sparkonto än en hög lön. Allt handlar om er konsumtion.

Om ni väljer att köpa allt nytt, kommer barnets helhetskostnad ligga på flera tusen euro de första åren. Samtidigt finns det massor med loppisgrupper där man kan hitta kläder, vagnar och övrigt nödvändigt mycket billigare. Att laga bra mat hemma åt bebisen är också billigare och hälsosammare än att köpa burkmat, även om det också är helt okej.

Att handla på loppis är ett bra sätt att spara pengar, speciellt när barnet är litet och växer snabbt.


När man är föräldra- eller vårdledig minskar ens inkomster och då sparar man inte till pensionen så som man gör vanligtvis. Speciellt under vårdledigheten är skillnaden stor. Det här betyder att den som är hemma med barnet ibland förlorar stora summor längre fram. 

Kan ni till exempel kompensera bortfallet genom att placera lite extra till den som är hemma med barnet? Det arbete som görs i hemmet och för barnet syns tyvärr inte någonstans pengamässigt. En annan bra sak att diskutera innan bebisen kommer är om ni vill spara eller placera åt barnet, och hur det i så fall påverkar er ekonomi.

Det är en stor omställning att få sitt första barn, och huvudsaken är att barnet får ett tryggt och stabilt hem att växa upp i. Inga pengar i världen kan ersätta den stabila tillvaron som föräldrarna bidrar med. Men för att ni ska kunna ge barnet det och inte gå omkring och tänka på pengar, måste ni veta hur ni fördelar ekonomin. Tala med varandra, ha en ekonomi-dejt och fundera på framtiden. Allt börjar där."


TIDIGARE ARTIKLAR:

Så planerar du din ekonomi inför studielivet
När ska man börja pensionsspara?


Artiklarna är skrivna inom projektet "Ung 2021" som fokuserar på ungas vardag och liv. Inom projektet ordnar vi också en skrivtävling som pågår till oktober.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.