|

Sju från Sydösterbotten i nya Folktinget – där Samlingspartiet ökar sitt inflytande

Ann-Sofi Backgren, Peter Sjökvist och Anna-Lena af Hällström är tre av de sju ledamöterna från Sydösterbotten som får plats i nya Folktinget. Zoom
Foto: Arkiv

Ann-Sofi Backgren, Peter Sjökvist och Anna-Lena af Hällström är tre av de sju ledamöterna från Sydösterbotten som får plats i nya Folktinget.

Nu är det officiellt fastställt vilka som får plats i Folktinget. Sydösterbotten får sju representanter från tre olika partier.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den högsta beslutande makten i Folktinget har de 75 ledamöterna som utses vart fjärde år utifrån röstningsresultatet i kommunalvalet. Partierna rangordnar sina kandidater till Folktinget på så kallade långa listor, vilket gör att många redan före valet vet att de blir invalda. 

Svenska folkpartiet har 38 ledamöter,  Samlingspartiet 15, Socialdemokraterna 9, medan De Gröna,  Kristdemokraterna och Vänsterförbundet har 2 ledamöter vardera. Åland har sju platser.

Valet blev en stor framgång för Samlingspartiet, som ökade från 4 till 15 mandat, tack vare att fler kandidater än vanligt nu kunde räknas som svenska kandidater. 

SFP ökade från 17 till 18 mandat i Österbotten, och därmed vek sig även Elin Svedman från Närpes en plats i Folktinget. Hon var listans 18:e namn. 

Sydösterbotten representeras av sju ledamöter i Folktingets högsta organ den fyraåriga mandatperioden (2021-2025).

Fem är SFP-are: Ann-Sofi Backgren, Korsnäs, Carl-Gustav Mangs, Kaskö, Anna-Lena af Hällström, Kristinestad, Johanna Borg, Närpes och Elin Svedman, Närpes.

Från Samlingspartiets lista invaldes Jessica Bårdsnes, Kristinestad, och från SDP:s lista Peter Sjökvist, Närpes.

Det nya Folktinget samlas till en digital extra session den 24 augusti för att välja styrelse. I styrelsen för 2019-21 har Sydösterbotten haft en representant, Patrick Ragnäs (SFP, Kristinestad) med Stefan Mannsén (SFP, Närpes) som ersättare.

Annons
Läs mera: Grattis, ni är redan invalda 

valet

  • Mandatfördelningen i Folktinget har bestämts på basis av antalet röster i kommunalvalet som getts till partiernas svenska kandidater. Utöver dem räknas också rösterna till svenska kandidater som har svensk titel eller yrkesbeteckning i den officiella sammanställningen av kandidatlistorna, som dessutom verkat i svenskspråkiga politiska organisationer i Finland samt arbetat för det svenska språket i Finland. Dessa rösterna räknas sedan till partiernas folktingskandidatlistor.
  • Partierna har ställt upp kandidater till Folktinget på så kallade långa listor distriktsvis i den ordning som de vill att kandidaterna ska beaktas vid mandatfördelningen.
  • Källa: Folktinget
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan