Den högsta beslutande makten i Folktinget har de 75 ledamöterna som utses vart fjärde år utifrån röstningsresultatet i kommunalvalet. Partierna rangordnar sina kandidater till Folktinget på så kallade långa listor, vilket gör att många redan före valet vet att de blir invalda. 

Svenska folkpartiet har 38 ledamöter,  Samlingspartiet 15, Socialdemokraterna 9, medan De Gröna,  Kristdemokraterna och Vänsterförbundet har 2 ledamöter vardera. Åland har sju platser.

Valet blev en stor framgång för Samlingspartiet, som ökade från 4 till 15 mandat, tack vare att fler kandidater än vanligt nu kunde räknas som svenska kandidater. 

SFP ökade från 17 till 18 mandat i Österbotten, och därmed vek sig även Elin Svedman från Närpes en plats i Folktinget. Hon var listans 18:e namn. 

Sydösterbotten representeras av sju ledamöter i Folktingets högsta organ den fyraåriga mandatperioden (2021-2025).

Fem är SFP-are: Ann-Sofi Backgren, Korsnäs, Carl-Gustav Mangs, Kaskö, Anna-Lena af Hällström, Kristinestad, Johanna Borg, Närpes och Elin Svedman, Närpes.

Från Samlingspartiets lista invaldes Jessica Bårdsnes, Kristinestad, och från SDP:s lista Peter Sjökvist, Närpes.

Det nya Folktinget samlas till en digital extra session den 24 augusti för att välja styrelse. I styrelsen för 2019-21 har Sydösterbotten haft en representant, Patrick Ragnäs (SFP, Kristinestad) med Stefan Mannsén (SFP, Närpes) som ersättare.

Läs mera: Grattis, ni är redan invalda 

valet

  • Mandatfördelningen i Folktinget har bestämts på basis av antalet röster i kommunalvalet som getts till partiernas svenska kandidater. Utöver dem räknas också rösterna till svenska kandidater som har svensk titel eller yrkesbeteckning i den officiella sammanställningen av kandidatlistorna, som dessutom verkat i svenskspråkiga politiska organisationer i Finland samt arbetat för det svenska språket i Finland. Dessa rösterna räknas sedan till partiernas folktingskandidatlistor.
  • Partierna har ställt upp kandidater till Folktinget på så kallade långa listor distriktsvis i den ordning som de vill att kandidaterna ska beaktas vid mandatfördelningen.
  • Källa: Folktinget