I början av april lanserades projektet och skrivtävlingen Ung 2021 som arrangeras av HSS Media och Förlaget. I projektet ingår en enkät där du som är ung i Svenskfinland har möjlighet att dela med dig av hur det är att vara ung i dag, mitt under coronapandemin.

Över 150 personer har redan svarat på enkäten, men det finns fortfarande tid att delta. Vi vill veta hur just du upplever denna märkliga tid.

Vi ställer bland annat frågan om du har lärt dig något nytt eller börjat med någon ny hobby under det senaste året. Bland svaren finns tankar om allt från tapeter till nya språk.

"Att min tapet består av 3 422 rektanglar."

Man, 21–24 år

om vad han har lärt sig det senaste året

 

"Jag har fokuserat ännu mera på att lära mig språk och har blivit mycket bättre på koreanska än vad jag var innan pandemin."

Kvinna, 18–20 år

om vad hon har lärt sig det senaste året

 



Av de som hittills svarat uppger 80 procent att de fördriver tiden med att vara på sociala medier eller med att titta på filmer och tv-serier. 

 


Hur påverkas ditt liv, dina drömmar och framtidsplaner av den moderna tidens största pandemi? Känner du att din ungdomstid går förlorad eller har du upptäckt nya sidor hos dig själv och stortrivs med världen?

Dela gärna med dig av dina tankar, anonymt eller med namn. 

Klicka här för att komma till enkäten.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller något annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten, Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.