Det var en person som studerar social- och hälsovård som smittats av coronaviruset och som rört sig i sjukhuset. 22 vårdanställda har exponerats för viruset och de sitter nu i karantän. Det här innebär i sin tur att en del operationer och poliklinikbesök kan bli framflyttade, ifall ersättande personal inte kan hittas.

Sammanlagt 679 personer i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har hittills smittats. Under de två senaste veckorna har 55 nya smittfall hittats, vilket betyder att incidensen är 28,5. 

Av dem som insjuknat under den gångna veckan, befann sig 52 procent redan i karantän. 48 procent hade smittats på privata tillställningar, medan endast 9 procent hade fått viruset av någon familjemedlem.

I 26 procent av fallen är det oklart varifrån smittan kommit. De flesta drabbade har smittats antingen i huvudstadsregionen eller någonstans i Vasa sjukvårdsdistrikt.


På måndagen vårdades tio personer på avdelning inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. De flesta av dem vårdades i Ilmola.

Totalt 19 personer har avlidit som en följd av covid-19, av dem 9 under 2021.

I söndags undersöktes 322 test, av dem var 0,6 procent positiva.

Av de positiva svaren som hittades förra veckan, sändes fem slumpvis utvalda prov för vidare analys. Där framgick att de flesta som nu insjuknar, har drabbats av den brittiska varianten som smittar lättare än det ursprungliga viruset.