Förbudet mot att ordna större offentliga tillställningar i Österbotten förlängs än en gång, meddelar Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland . Till och med den första mars är det förbjudet att ordna evenemang och andra offentliga tillställningar för fler än tio personer.

"Smittläget är särskilt oroväckande i Vasa sjukvårdsdistrikt och Jyväskylä stad. Var och en kan genom sitt eget agerande dämpa spridningen av viruset.", skriver Regionförvaltningsverket i ett pressmeddelande.

Förbudet gäller hela Vasa sjukvårdsdistrikt och både inomhus och utomhus. Orsaken är att man vill hämma virusspridningen.

"Risken för massexponeringar och för att coronasmittor sprids är särskilt stor i alla situationer med stora folksamlingar där personerna kan råka i närkontakt med varandra."

Under fredagen rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt om 14 nya fall i distriktet. Incidenstalet som anger antalet coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna är 95. Virusspridningen i sjukvårdsdistriktet befinner sig i fasen för allmän samhällsspridning.

Motsvarande restriktioner på max 10 personer förlängs också i Birkaland och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt.

Om man ordnar små sammankomster med upp till tio deltagare ska fortsättningsvis följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkert avstånd och hygienrutiner. Regionförvaltningsverkets rekommendation är att man inte ska ordna några som helst sammankomster, men det är alltså lagligt om man följer gällande regler. 

Gränsen på tio personer har varit i kraft sedan den 22 december. Före det var det tillåtet att ordna sammankomster för upp till 20 personer, vilket också är den tillånta gränsen just nu i landskapen Södra Österbotten och Mellersta Österbotten (med undantaget Reisjärvi).