|

Inga kurser och ingen träning i grupp – nu försöker man stoppa smittspridningen

På grund av personalbrist har Närpes simhall haft reducerade öppettider. Men denna vecka håller simhallen helt stängt, som en del av restriktionerna. Kristinestad håller sin simhall öppen. Zoom
Foto: Arkiv/Malin Bylund

På grund av personalbrist har Närpes simhall haft reducerade öppettider. Men denna vecka håller simhallen helt stängt, som en del av restriktionerna. Kristinestad håller sin simhall öppen.

Nya restriktioner har införts i Sydösterbotten efter att mutationsvirus konstaterats i Närpes och smittsituationen försämrats. Medborgarinstituten i de tre städerna ordnar inga kurser som kräver fysisk närvaro i februari och simhallen i Närpes håller stängt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Kaskö släcks det mesta nu ner. Det betyder att både idrottshallen och  ungdomsgården är stängd. Bara snabba besök för utlåning och återlämning tillåts på biblioteket. Kunderna ska ha munskydd och i första hand använda låneautomaten, säger stadens coronaledningsgrupp bestämt.

Endast Kaskö svenska skola och Kaskisten koulu får använda idrottshallen för gymnastikundervisning. Också småbarnspedagogiken får ha verksamhet där.

De uppvärmda omklädningsrummen vid ishockeyrinken är fortfarande öppna på kvällar och veckoslut. Där får nu samtidigt bara vara en person åt gången eller medlemmar i samma familj.

När ungdomsgården är stängd blir det också paus i klubbverksamhet där. Klubbverksamhet i samband med skoldagen fortsätter. 


Medborgarinstituten i både Kaskö och Kristinestad tar paus i februari.

– I Kristinestad kan en del kurser genomföras på distans och pausen gäller inte dem. Beslutet togs på måndagseftermiddagen, säger rektor Anette Norrgrann.

Annons

I Närpes ordnar vuxeninstitutet inte heller några fysiska sammankomster, enligt ett beslut som fattades redan i fredags. Kurser håller antingen paus eller hålls på distans.  Biografen i Närpes håller också stängt.

Att all vattengymnastik och träning i idrottshallar för dem som är över 20 år tar paus i februari blev det klart redan på fredagen, i enlighet med den österbottniska coronagruppens starka rekommendation

Kristinestads stadsdirektör Mila Segervall uppger att simhallen hålls öppen och att man ser på olika lösningar för att underlätta för folk att hålla avstånden.


Ytterligare förebyggande åtgärder har också vidtagits i Närpes. Där håller simhallen stängt den här veckan. Stadens fritidsverksamhet i grupp för  både barn och vuxna tar paus eller hålls på distans under den här veckan. Beslut om fritidsverksamheten nästa vecka fattas nu på torsdagen.

Stadens pandemigrupp rekommenderar också föreningar väljer att ta paus i fritidsverksamhet i grupp för såväl vuxna som barn under denna vecka (1–7 februari).

Pandemigruppen uppmanar också att alla från 12 år och äldre att använda munskydd i skola, arbete och under fritid. För att minimera smittspridning bör man eftersträva ett avstånd om två meter.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Kö kortas med tillfälligt dagis i Kristinestad – placeras bredvid skolbyrån

Tilläggsplatserna behövs under perioden mars–juli i år.
Foto: Arkiv

Tilläggsplatserna behövs under perioden mars–juli i år.

Det är kö till dagvårdsplatser för de minsta barnen i Kristinestad. Nu inrättas en tillfällig enhet så att alla barn kan få plats inom utsatt tid.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan